Mojfaks.hr u Vijesti

Teško se zarade, a lako potroše: kako s novcem nakon diplome?

Svi mi sanjamo isti san: nakon diplome, zaposlit ćemo se u struci, raditi posao koji obožavamo (a koji neće biti pretežak i prezahtjevan) i za koji ćemo biti jako, jako, jako dobro plaćeni. Nećemo morati zbrajati 'žute' u novčaniku za sitniš, nećemo morati razmišljati možemo li naručiti onu skupu pivicu u kafiću ili kupiti onaj malo bolji par tenisica. Moći ćemo sve! Sve!

20. kolovoza 2015 16:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Paaa, ne. Ne ide to tako u životu. Iako je diploma odličan povod za slavlje, vrijeme je to i za početak planiranja karijere i života. Nekoliko sljedećih mjeseci mogu ti proći bezbolno, ali i jako bolno – ovisno o tome kakve ćeš odluke donijeti.

Novac ti ne može kućiti ljubav i zdravlje, ali može gotovo sve drugo. Plan kojim ćeš osigurati dovoljno novca za sebe i svoje potrebe (a ponešto i uštedjeti) trebao bi ti biti prioritet nakon diplome. Nemoj napraviti neke od sljedećih grešaka tipičnog novopečenog akademskog građanina.

Čekaš posao iz snova

Statistika pokazuje da ćeš u 50% slučajeva sljedećih 10 godina raditi kao freelancer na raznim poslovima. Stoga, nemoj sanjariti o poslu u državnoj upravi ili idealnom poslu iz snova koji ti pada u krilo ravno s burze. Dok čekaš idealno zaposlenje – radi nešto slično. Od nečega trebaš živjeti, zar ne?

Prvi posao biraš isključivo prema kriteriju visine plaće


Prvih pet godina karijere, prioritet bi ti trebalo biti stjecanje iskustva. Ako želiš \'upasti\' u neku veliku, etabliranu firmu zapamti da ćeš u takvom sustavu sporije napredovati nego u nekoj manjoj kompaniji koja tek počinje, ali možda nudi manju početnu plaću. Brži napredak i veće iskustvo trebali bi ti biti važniji od plaće.

Ne umrežavaš se

Gotovo sve poslovne ponude stići će ti iz mreže poznanstava koju si stvorio/la. Moraš aktivno upoznavati ljude i učiti o tome što rade i čime se bave. Iz ovakvih networking razgovora ne očekuj ništa drugo nego da naučiš nešto novo, a ugodno ćeš se iznenaditi kad prilike za zapošljavanjem počnu pristizati.


Od plaće prošlo 10 dana, a novčanik \'vila propuh\'. Gdje su pare?!

Nemaš kasicu prasicu za crne dane

Važno je i pametno štedjeti za crne dane, ali ovakav fond nudi ti i druge pogodnosti: ako poželiš otići na neko egzotično putovanje – samo izvuci malo ušteđevine iz njega! Život nije samo pjesma, ako se dogode neke manje lijepe stvari (iznenadna bolest, nesreća ili sl.), uvijek ćeš imati dovoljno novaca da te ovakve epizode ne bace u dugove.

Peglaš kreditne kartice

Kreditne kartice moraš koristiti mudro i oprezno – baš zato što to mnogo ljude ne radi. Svi razumijemo, nekad se jednostavno moramo počastiti novim parom trapki ili super haljinicom, ali ako kupuješ mnogo stvari na rate, u jednom trenutku mjesečna rata postat će grozomorno velika. Razmišljaj i o kamatama!

Ljenčariš

Postoji hrpa načina da uštediš. Ako negdje možeš doći pješke – nemoj sjesti u auto i trošiti na gorivo. Ako ne znaš kuhati – nauči, umjesto da svaki dan naručuješ ili jedeš vani...


Nemoj brojati žute dvadesetog u mjesecu - drži se budžeta!

Financiraš druge ljude (koji to ne zaslužuju)

Izbjegavaj ljude koji samo uzimaju i šlepaju se na račun drugih. Ovo vrijedi i za emocionalno, ali i materijalno davanje. Ne moraš uvijek ti platiti kavu ni hambić – barem to ne bi očekivali pravi prijatelji.

Izigravaš \'šefa\'

Prva plaća se troši, to je stara narodna, jel da? Paaa, ne. Iako je jako primamljivo spiskati teško zarađeni novac i udovoljiti svim svojim željama, jednokratno ludilo od neodgovornog trošenja brzo može postati navikom. Drži se svog budžeta, kako s prvom, tako i sa svakom drugom plaćom.

L.B./izvor: Elite Daily
foto: Freeimages

Još vijesti