Mojfaks.hr u Vijesti

Test profesora Kitaoka: rotirajuća zmija izmjerit će pod kolikim ste stresom

Postoji čitav niz različitih tipova optičkih iluzija, no sve one imaju zajednički nazivnik – uspješno nas zavaravaju stvarajući iskrivljenu predodžbu predmeta koji promatramo.

12. studenog 2015 11:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako su najčešće u službi zabave, optičke iluzije imaju mnogo širu primjenu, od medicine i tehnologije pa do umjetnosti.

"Optičke iluzije mogu otkriti i jeste li pod stresom", tvrdi prof. Akiyoshi Kitaoka sa Sveučilišta Ritsumeikan u Kyotu. Proslavio se nakon što je kreirao optičku iluziju \'rotirajuće zmije\', koja je, tvrdi on, brz i efikasan test za stres.



"Ako dugo promatrate krugove, a oni ostanu nepomični, to je dobar znak jer upućuje na to da ste vrlo smireni i opušteni", kaže Kitaoka. "No ako vam se čini da se krugovi polako vrte, to je signal da ste umorni i treba vam predah. Alarmantno je stanje u ljudi kojima se krugovi vrte velikom brzinom jer to znači da su pod iznimno velikim stresom te je preporučljivo da se posavjetuju s liječnikom."

Optička iluzija 2 – protiv stresa



Zagledajte se u ovu optičku iluziju i osjetite kako vas napušta umor, loše raspoloženje, depresija i obeshrabrenost. Odlična stvar koja zaista djeluje. Gledajte je dok ne osjetite da vam je dovoljno.

L.B./izvor: Atma.hr, Studomat.ba
foto: Freeimages

Još vijesti