Mojfaks.hr u Vijesti

Tiskane ili e-knjige: istraživanje pokazalo što preferiraju studenti

U budućnosti više neće postojati knjige – digitalna izdanja zamijenit će ona tiskana, a umjetnost naslovnica postat će neobičan fenomen koji će proučavati naši zbunjeni potomci.

11. veljače 2016 11:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ovo je priča koju nam već godinama pričaju: knjiga je mrtva, e-knjige su budućnost. No, najnovije istraživanje baca novu sliku na ovo predviđanje budućnosti! Miris knjiga i dalje je dovoljno drag studentima, zbog čega se radije odlučuju na čitanje printanih nego e-knjiga.

Naomi S. Baron, autorica knjige "Words Onscreen: The Fate of Reading in a Digital World" (Slova na ekranu: sudbina čitanja u digitalnome svijetu) ispitala je čitalačke navike studenata diljem svijeta i otkrila da njih čak 92% preferira tiskane knjige.


mashable.com

Baron navodi užitak praćenja napretka čitanja knjige (označavanje, vizualni dojam brojanja stranica) u odnosu na postotak pročitane knjige koji se prikazuje u digitanom obliku kao jedan od mogućih razloga zašto studenti preferiraju dobru, staru, tiskanu knjigu. Osim toga, e-knjige nisu vodootporne, a kad tome dodate činjenicu da mladi po cijele dane sjede pred ekranima računala i mobilnih uređaja, nije čudno da im je uživanje u omiljenoj knjizi ipak draže u nedigitalnim oblicima.

U intervjuu za The New Republic, Baron kaže da je još jedna otegotna okolnost kad su digitane knjige u pitanju ta što ih je lako omesti, dekoncentrirati i zainteresirati za neke druge stvari koje također mogu raditi i gledati na e-čitačima, tabletima ili pametnim telefonima.


tumblr.com

Ova je vijest u skladu s prošlogodišnjim člankom objavljenim u New York Times-u, a koji je izvjestio o polaganom padu prodaje e-knjiga. Amazon – online trgovina zaslužna za popularizaciju i širenje e-knjiga – prilagođava se ovom trendu pa su najavil ida će uskoro početi otvarati i prave knjižare u kojima će se moći kupovati knjige koje imaju u ponudi.

Što je vama draže: tiskana ili e-knjiga?

L.B./izvor: Huffington Post
foto: Pixabay/Pixlr

Još vijesti