Vodič za brucoše

Tog ima samo kod nas! Isti faks, profesori, posao – a različite plaće...bitno je samo koje su godine upisali studij

MojFaks | Vijesti, 02.10.2019.Tog ima samo kod nas! Isti faks, profesori, posao – a različite plaće...bitno je samo koje su godine upisali studij

Neki imaju licencu za rad, neki nemaju. Neki će raditi pod nadzorom, neki će biti pripravnici. Plaća? Pripravnicima bruto 6350, a onima koji će raditi 'pod nadzorom' i s licencom za samostalni rad 9449 kuna!

Riječ je o mladim liječnicima koji su proteklih mjeseci završili studij medicine po istom programu i pod 'palicom' istih profesora, a razlika je jedino u tome što su neki upisali fakultet 2013., a neki prije te godine, piše Jutarnji list. Zahvaljujući zakonskom kaosu, o datumu upisa sada im ovisi jesu li 'sposobni za samostalni rad' ili prvo trebaju biti pripravnici, a o tome pak ovisi kolika će im biti plaća - hoće li biti niža, pripravnička, ili puna, sukladno propisima.


Prema podacima Hrvatske liječničke komore, u srpnju ove godine licencu za samostalni rad dobila su 402 mlada liječnika koji nemaju nikakvog liječničkog iskustva, ali bi, prema zakonu, mogli samostalno raditi: oni sami kažu da se ne osjećaju sposobnima za preuzimanje takve odgovornosti jer ih studij za to nije pripremio pa će se većina ipak odlučiti za tu opciju.


...Najteži ispit iz anatomije: Studenti medicine kupovali prolaz za 20 tisuća kuna...


Međutim, zbog pravila EU liječnici više nisu obvezni odraditi pripravnički staž. Ulazak Hrvatske u EU odlučio je tko od mladih liječnika nakon završenog studija odmah dobiva licencu za samostalni rad, a tko za nju mora odraditi staž, a ne njihova stvarna liječnička sposobnost.


Nakon odluke Upravnog vijeće HZZO-a dio mladih liječnika konačno će krenuti raditi 'pod nadzorom', a dio - oni koji su fakultet upisali 2012. ili ranije - dobio je pripravnički staž. Uskoro bi 288 mladih liječnika trebalo početi svoj tzv. rad pod nadzorom, a još 85 liječnika radit će kao pripravnici u ambulantama primarne zdravstvene zaštite ili bolnicama. Rezultat je to završenog natječaja koji je HZZO raspisao prije dva mjeseca, a kojim se omogućava da mladi liječnici krenu s 'praksom ako to žele'.


...Profesor studenticu medicine izbacio s predavanja, a legenda se utješila na najbolji mogući način – FOTO...


Najveće nezadovoljstvo među mladim liječnicima sigurno će izazvati činjenica da će im se unatoč identičnim radnim sposobnostima plaće bitno razlikovati. Naime, HZZO mora odrediti primanja onih čije će plaće financirati na temelju zakona i pravilnika. To znači da će plaće liječnika s licencom biti obračunate po koeficijentu 1,65, a pripravnika po koeficijentu 1,15. U kunama to znači da bi plaća mladog liječnika koji ima licencu, radi u Zagrebu i nema djece trebala biti 6495 kuna, a pripravnika u istoj ustanovi - 4717 kuna.


...'Sutra je promocija nakon koje ne mogu ništa': Diplomu im ne priznaju u Hrvatskoj, ali moraju platiti 500 kuna za svečanost...


...Ministar razočarao studente: 'Ako ste riješili naše probleme, zašto još uvijek čekamo? To što govorite jednostavno ne ide – kao ulje i voda!'...


Premda je činjenica da je 'sve po zakonu', zapravo je riječ o apsurdu jer su znanje i sposobnosti ove dvije kategorije liječnika identični, a razlikuje ih samo to kad su upisali studij, što im daje ili uskraćuje licencu koja je i temelj za razliku u plaći.


Više pročitajte ovdje.


L.B./izvor: Jutarnji list

foto: Darko Ba/MojFaks


studenti medicinemladi liječnicipripravnički stažrazlika u plaćamaHZZO


Prati nas na Instagramu!