Mojfaks.hr u Vijesti

20 tisuća kuna kazne: Sveučilište u Zagrebu tuži vlastitog studenta

Studenta Hrvatskih studija, Luku Kovača, Sveučilište u Zagrebu tuži zbog izjave u vezi provale u prostorije Hrvatskih studija koja se dogodila u studenome. Luka je ujedno i potpredsjednik Studentskog zbora Hrvatskih studija, a rektor Damir Boras smatra da je student svojom izjavom narušio njegov ugled.

12. prosinca 2017 11:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Općinski građanski sud u Zagrebu zaprimio je tužbu rektora Damira Borasa protiv studenta te ujedno potpredsjednika Studentskog zbora Hrvatskih studija. Boras smatra da je Lukina izjava iz studenog sporna, a ima veze s provalom u prostorije Hrvatskih studija.


Izvor: unizg

O tome su javnost obavijestili studenti iz Udruženja udruga Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom "Studenti govore". Na svojoj službenoj Facebook stranici objavili su da su zgroženi postupanjem rektora i Sveučilišta uz komentar da su mislili da Sveučilište ne može niže pasti, ali da ih je ponovno iznenadilo.



"Studentu Hrvatskih studija i potpredsjedniku Studentskog zbora HS danas je URUČENA TUŽBA Sveučilišta u Zagrebu. Sveučilište, zastupano po rektoru Borasu, smatra da mu je ugled narušen Lukinom izjavom nakon provala u studentske udruge, a koju je prenijela HINA – \'\'Potpredsjednik Studentskog zbora Luka Kovač kazao je da ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge\'\'. I zbog toga traži 20 000 kuna odštete od vlastitog studenta. Nas bi veselilo kada bi tim iznosom zaista bilo moguće povratiti ugled Sveučilišta u Zagrebu, ali:

Sveučilište koje ne poštuje slobodu govora, koje koristi svoju moć i javna sredstva za progon studenata, ugleda nema.
Sveučilište koje se poziva na autonomiju kada institucije države pokušavaju provesti nadzor, a koristi institucije iste te države u borbi protiv države i vlastitih studenata, ugleda nema.

...Boras na Ustavnom sudu pobija ravnopravnost sveučilišnog i stručnog obrazovanja...


...Prekršio sva pravila zrelog komuniciranja: Rektor Boras dobio Šipak godine...


Sveučilište koje je od prijetnji stegovnim postupcima studentima i zaposlenicima prešlo na tužbe protiv vlastitih studenata, ni u ovom ranijem obliku nije bilo Sveučilište, a ovim činom je postalo autoritarna i maligna izraslina na hrvatskom društvu.
Tražimo od rektora Borasa da nam objasni svoje postupke, odnosno da nam kaže zašto Sveučilište ovakvim postupanjima samo sebi srozava ugled te zašto troši javna sredstva na zastrašivanje i razračunavanje sa studentima. Ukoliko je tužba podnesena na zahtjev uprave Hrvatskih studija, tražimo da se istu hitno smijeni"
, napisali su u svojoj objavi.


Izvor: unizg

Studenti traže i od Senata Sveučilišta u Zagrebu da se očituje o ovakvoj praksi Sveučilišta, a od Ministarstva znanosti i obrazovanja žele da jasno kaže što misli poduzeti da se razriješi kriza na Hrvatskim studijima. Zaključuju da je sada krajnje vrijeme da se nezakonitostima i progonima stane na kraj.

Na cijelu situaciju osvrnula se i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Divjak je na svom službenom Facebook profilu napisala da je iznimno tužna kada čita najave tužbi protiv studenata.



Ivana Petrić
foto: screenshot/HRT/kbf.unizg.hr/Pixlr

Još vijesti