Mojfaks.hr u Vijesti

Trebaju li studenti imati kreditne kartice?

Kul je to stvar s kreditnjačama. Kupuješ na netu, ne briniš ako ti ponestane keša, imaš nekakv osjećaj da si 'odrastao'... dok ne dođe račun. Treba li ti kreditna kartica?

29. studenog 2010 13:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zapravo pitanje je malo dulje i glasi – treba li ti kreditna kartica ili ti zapravo treba izgovor za kreditnu karticu? Svi smo se kao studenti zatekli u glupoj situaciji da ne možemo obaviti nešto najnormalnije, poput online kupovine, no razmisli još jednom – možeš li džepom slijediti sve svoje \'normalne\' ideje.

Premda danas postoje bankarski paketi za studente koji mogu olakšati život, pitanje je treba li ti sav taj arsenal kartica i kredita za vrijeme studija. Ukoliko nemaš redovna primanja, a većinom ih nemaš, ideja kreditne kartice je vjerovatno nešto najgluplje što ti može pasti na pamet jer ti pruža osjećaj kao da stalno imaš novaca, a zapravo ih nemaš.

Bez obzira na to koliko se osjećao odraslo, menadžment novca nije nimalo jednostavna stvar. Za ljude koji već odavno rade, a kamoli za nekog kome je sve to još uvijek špansko selo. Istina da banke ne daju prevelike minuse i kredite u studentskim aranžmanima, no da li ti fakat treba 2000 kuna minusa samo zato što si odlučio odjednom imati kreditnu karticu i ušminkati si novčanik?

Za onih tri puta godišnje kada trebaš nešto uplatiti preko neta, mogu ti asistirati starci. Jest da je osjećaj malo gluplji, ali je barem jeftiniji.



Online bankarstvo i studentski tekući račun

S druge strane, online bankarstvo i studentski tekući račun je nešto što najtoplije preporučamo. Ekipa koja obavlja svoje transakcije preko neta, ima odličan uvid u stanje računa i rješava sve uplate bez glupog cupkanja u redu. Jest da si smanjuješ šanse da upoznaš zgodnog komada u uplatnicom ispred sebe, ali plus je što možeš uplatit školarinu za semestar zavaljen u svojoj sofi s burekom u jednoj ruci.

Nitko se još nije usrećio trošenjem love koju nema

Inače, sve banke koje drže do sebe imaju studentske pakete koji uključuju debitne i kreditne kartice, žiro, tekuće i devizne račune, pa ti biraj. Naprimjer, student lepeza u ZABI iznosi pet kuna mjesečno, dok je u PBZ-u vođenje studentskih računa besplatno dok se mobitelno i internet bankarstvo plaća 14 kuna mjesečno. U svakom slučaju, pamet u glavu i keš u džep. Nitko se još nije usrećio trošenjem love koju nema.

Krešimir Dujmović

Još vijesti