Mojfaks.hr u Vijesti

'Truje sadašnje i buduće generacije': energana Univerzal tuži studenta zbog njegove izjave

Zbog rečenice da 'Energana Univerzala polako, ali sigurno truje sadašnje i buduće generacije' u priopćenju o održanoj tribini, varaždinska tvrtka Univerzal d.o.o. podnijela je privatnu tužbu zbog sramoćenja protiv 21-godišnjeg studenta strojarstva iz Tuhovca Matije Sučića.

4. ožujka 2015 13:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tribina na temu "Ekološki pristup gospodarenja otpadom" održana je lani u ožujku u organizaciji Kriznog eko stožera Varaždin, a glavni je predavač bio kemičar Stanko Uršić. Sučić je medijima potom poslao priopćenje u kojem ih se obavještava o održanoj tribini. Upravo je time, navela je odvjetnica Univerzala na jučerašnjem ročištu na Općinskom sudu, naškodio časti i ugledu Univerzala budući da je iznesena činjenična tvrdnja postala pristupačna većem broju ljudi.

Sučić je naveo da se ne osjeća krivim za djelo za koje se tereti te se odlučio braniti šutnjom, dok je njegov odvjetnik Željko Cecelja poručio da nema elemenata kaznenog djela.


"Postupio je u dobroj vjeri da je informacija točna te je u dobroj vjeri izvijestio javnost o održanoj tribini. Nije imao razloga posumnjati da je tvrdnja iznijeta na tribini neistinita", rekao je Cecelja te predložio da se tijekom postupka pribavi dokumentacija HERE, odgovor MZOIP-a, zapisnici o inspekcijskim nadzorima te Vladin odgovor na zastupničko pitanje Mirele Holy pošto se iz te dokumentacije navodno može iščitati da je Univerzal u određenom razdoblju u Energani poduzimao radnje koje nisu sukladne zakonu.

Goran Hlevnjak, inače predsjednik Uprave tvrtke Univerzal, u svom je današnjem svjedočenju naveo da Energana radi na biomasu (drvene otpatke, piljevinu) pri čemu ima mogućnost suspaljivanja od 7 do 8% gorive frakcije iz industrijskog i komunalnog otpada.

"Iako smo lani sazvali pressicu na kojoj smo javnost željeli upoznati s našim poslovanjem, uvijek postoje posljedice negativnih natpisa u novinama. Ovo je tek jedna od tužbi koje je tvrtka podnijela unatrag godinu-dvije budući da se naša tvrtka sustavno pokušava blatiti i osramotiti. Nije ugodno vidjeti natpis da Energana truje generacije građana", kazao je Hlevnjak koji je sudu kazao i da tvrtka ima dozvolu za opasni otpad, ali ga ne obrađuje u Energani već na drugoj lokaciji.

Više  o slučaju pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Varaždinske vijesti
foto: univerzal-vz.hr

Još vijesti