Mojfaks.hr u Vijesti

U 2014. preko 19.000 oglasa za posao - najtraženiji konobari i programeri

Tijekom 2014. godine na portalu MojPosao je objavljeno više od 19.000 natječaja za slobodno radno mjesto, što je povećanje od 11% u odnosu na 2013. godinu.

7. Siječnja 2015 11:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Najtraženija zanimanja u 2014. bila su: konobar, programer, prodavač, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, knjigovođa, komercijalist, administrator te vozač kamiona.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi:

- SSS: konobar, prodavač, prodajni predstavnik, kuhar, knjigovođa
- VSS: programer, osnovnoškolski učitelj, dipl. ing. strojarstva, pravnik, srednjoškolski profesor
- stručna sprema nije bitna: programer, konobar, prodajni predstavnik, prodavač, kuhar

U 6% objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a 4% oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

Kada su u pitanju tražitelji posla, njih gotovo polovica (48%) bila je zainteresirana za stalni radni odnos. Interes za honorarni posao je iskazala gotovo trećina posloprimaca (29%), dok ih je 13% tražilo radni odnos s poluradnim vremenom.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, u 54% oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (57% oglasa), a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 18% oglasa. Profesionalno poznavanje engleskog jezika navedeno je kao uvjet u 11% oglasa. Ostali jezici su manje zastupljeni.

Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – 14% posloprimaca navelo je osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski čije osnove poznaje 6% tražitelja posla.

Informatičke vještine kao uvjet za dobivanje posla navedene su u 33% oglasa i pritom su poslodavci najviše tražili poznavanje rada u Wordu i Excelu.

U gotovo polovici oglasa tražilo se radno iskustvo (47%) i to prosječno 2 godine i 9 mjeseci.

L.B./foto: Shutterstock

Još vijesti