L.B. u Vijesti

Na sveučilištu podigli spomenik Greti Thunberg, studenti nisu zadovoljni: 'Bolje da ste nama dali tih 28 tisuća eura'

U godini koju su obilježile pandemija, online nastava, 'zaključavanje' kampusa i brojnih drugih studentskih sadržaja i resursa, neki se pitaju je li ovo najbolji način trošenja pozamašne svote novca.

31. ožujka 2021 16:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na Sveučilištu Winchester se, nakon otkrivanja spomenika mladoj Greti Thunberg koja je svoj aktivistički angažman posvetila ukazivanju na ekološke probleme i klimatske promjene uzrokovane ljudskim faktorom, pokrenula rasprava o tome je li ovo mudro trošenje pozamašne svote novca u kontekstu pandemijske godine i svih poteškoća s kojima se u njoj susreću studenti. Studenti, kao i sindikat zaposlenika, smatraju da se 28 tisuća eura moglo "pametnije potrošiti".


"Sveučilište priznaje da je Greta Thunberg po mišljenju mnogih malo 'kontroverzna' i prihvaća argumentiranu raspravu i kritički dijalog", izjavila je zamjenica rektora Joy Carter.


Brončani kip naziva "Make a difference", izliven je u stvarnoj veličini, a potpisuje ga umjetnica Christine Charlesworth. Zbor studenata Sveučilišta Winchester smatra da se 24 tisuće funti (28 tisuća eura) moglo potrošiti za pomoć studentima u ovoj akademskoj godini koja je dovoljno izazovna svim studentima diljem svijeta.


Winchester University spent 24,000 pounds on THIS?! ????????

Objavljuje Mark HellewellSrijeda, 31. ožujka 2021.


"Mi smo u godini COVIDA, mnogi studenti nemaju pristup kampusu, mnogi pokušavaju pohađati studij online i zbilja im treba podrška", kontrirala je za BBC Megan Ball, predsjednica Zbora.


Sindikat zaposlenika Sveučilišta pak osuđuje "ispraznost" takvog projekta jer članovi smatraju da se novac mogao potroši na očuvanje radnih mjesta i izbjegavanje rezanja troškova na Sveučilištu.


Carter je, međutim, objasnila da se novac alociran za određenu stavku ne može prenamijeniti u druge svrhe. Kako kaže, spomenik Greti financirali je iz fondova.


Inauguracija spomenika upriličena je paralelno s otvaranjem nove zgrade Sveučilišta, "jedne od najzelenijih u gradu“, a koja u svojim sustavima iskorištava kišnicu i solarne panele.


"Spomenik je simbol našeg angažmana u borbi za očuvanje životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena uoči konferencije za klimu COP 26, koja bi se trebala održati u studenome ove godine u Glasgowu", navode sa Sveučilišta.

Još vijesti