Vodič za brucoše

Kamere snimaju stanare! 'Nosite maske i u čajnoj kuhinji': Počele opomene i zapisivanja ako u domu kršite epidemiološke mjere

MojFaks | Vijesti, 26.10.2020.Kamere snimaju stanare! 'Nosite maske i u čajnoj kuhinji': Počele opomene i zapisivanja ako u domu kršite epidemiološke mjere

Već prilikom useljenja u domove, ovogodišnji studenti susreli su se s nekim novim pravilima.

Kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, studentski centri diljem Hrvatske propisali su mjere kojih se treba pridržavati. Tako je i Studentski centar Rijeka objavio Opće mjere u cilju sprječavanja širenja infekcije koronavirusom (COVID-19) u objektima i prostorima Studentskog centra Rijeka. Za prostorije u studentskim domovima vrijede ista pravila kao i u drugim zatvorenim prostorima.

Stroge mjere stanovanja u domovima


Tako su studenti dužni održavati minimalan fizički razmak od 1,5 metra u zatvorenom prostoru te nositi zaštitnu masku (platnenu, medicinsku i sl.) u svim zajedničkim prostorijama (praonice, čajne kuhinje, sanitarni čvorovi, hodnici, liftovi, učionice itd.).

Korisnici smještaja zamoljeni su da ne ulaze u dizalo ako je netko već u njemu, da drže razmak kod čekanja u redu i da u dizalu obavezno pravilno nose zaštitnu masku. Prema Obavijestima, prilikom korištenja zajedničkih sanitarija, čajnih kuhinja i praonica, korisnici smještaja također su dužni koristiti jednokratne rukavice.Otprilike nakon mjesec dana od useljavanja studenata u domove, a s pogoršanjem epidemiološke situacije u Hrvatskoj, mjere se postrožavaju. Stanarka Studentskog naselja "I.G. Kovačić" u Rijeci, upozorile je kolege na neobične kontrole nošenja maski koje se provode u ovome domu.

"Ekipa nosite maske dok ste u kuhinji, naročito osobe u 1. objektu. Gledaju kamere, došla je s recepcije opomenuti, gledaju domsku iskaznicu i zapisuju. Čuvajte se", napisala je studentica u grupi na Facebooku, a kolege se pitaju što će onda s tim zapisima, kao i zašto to rade.

...a studenti ukazuju na nedosljednost mjera


"Na njih sve djeluje nadređena uprava koja provjerava njihov rad i forsa ih s tim 'sankcioniranjem', ne da se ni njima zezati s tim, još manje čistačicama i ne znam tko da vas je moguće isto opominjao", napisala je jedna studentica, a drugi su ukazali i na nelogičnost mjera i opomena. "Bitno da je svaki dan kilometarski red ispred menze, tamo korone nema, za mene je ovo samo iskaljivanje, te maske ne štite, a uostalom, ako netko i je zaražen, samo ako takne neku površinu, mislim da je dovoljno da se zarazi. Ja ne znam kome će se od nas dat' nositi 15 sati dnevno masku, mi živimo ovdje. Nismo došli proć kroz menzu, pojest i natrag u stančić. Neka zabrane svima koji nisu iz doma da ne dolaze ovdje jest, imaju na faksevima menze, veća je mogućnost da ćemo se zaraziti u menzi nego u prokletog kuhinji od metar kvadratnih. Tko je ovdje lud?", komentirala je još jedna studentica.

A.Z.
foto: Shutterstock By Yarrrrrbright


studentimaskezatvoreni prostorkazne