Mojfaks.hr u Vijesti

U odnosu na prošlu godinu - više onih koji odustaju od vožnje pod utjecajem alkohola

Iako i dalje velik broj građana konzumira alkoholna pića, manji je broj onih koji će sjesti za upravljač pod utjecajem alkohola, potvrđuju rezultati istraživanja o navikama konzumacije alkohola u Hrvatskoj.

26. studenog 2014 12:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema istraživanju koje Zagrebačka pivovara provodi već sedmu godinu u sklopu nacionalne kampanje Razmisli, znatno je manji postotak građana koji konzumiraju alkoholna pića nekoliko puta mjesečno, dok nema značajnih razlika u učestalosti konzumacije određene vrste alkoholnog pića u usporedbi s prošlom godinom.

Više od polovice ispitanika izjavilo je da je zabrinuto zbog učestalosti konzumiranja alkoholnih pića u općoj populaciji, dok se povećao broj ispitanika koji su bili neodlučni u stavu prema konzumaciji alkoholnih pića u općoj populaciji u odnosu na prošlu godinu.
 
Rezultati istraživanja

U istraživanju je sudjelovalo 800 ispitanika, reprezentativnih za punoljetne građane Republike Hrvatske, koji u usporedbi s prošlom godinom potvrđuju isti, visok postotak građana koji konzumiraju alkohol.

Rezultati pokazuju da 73% punoljetnih stanovnika Republike Hrvatske konzumira alkoholna pića, od kojih većina to čini nekoliko puta godišnje, a 13,4% svaki dan. Ujedno 63% konzumenata tvrdi da se nikada ne napije kad konzumiraju alkohol.

Među ispitanicima aktivno ih vozi 71%. Među njima je 36% onih koji su barem jednom upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola. Pozitivan je podatak da je, u usporedbi s 2013. godinom, manji broj vozača koji su sjeli za upravljač pod utjecajem alkohola.

Važno je istaknuti i to da velik postotak ispitanika s vozačkom dozvolom (36%) zove taksi kada su pod utjecajem alkohola i ne žele voziti, a oko četvrtine ispitanika pješači do odredišta, koristi se javnim prijevozom ili ih vozi netko drugi.

Ovogodišnje istraživanje također pokazuje da 47% ispitanika, među kojima je znatno veći postotak žena i onih u dobi od 18 do 24 godine, bira vozača za skupinu koji se dobrovoljno odriče konzumacije alkohola kako bi sve sigurno dovezao kući, dok ih 12% to čini povremeno.

Isto tako, ove godine 62% ispitanika podržava zabranu upravljanja motornim vozilima s više od 0,0 promila alkohola u krvi, dok „zakon o 0,5 promila“ podržava 54% građana.

L.B.

Još vijesti