V.K. u Vijesti

Dvije godine se pretvarala da je vlastita kćer: Upisala fakultet, dobila stipendiju, položila vozački...

Čak je imala i dečke koji su povjerovali da je doista 22-godišnja studentica.

13. prosinca 2021 13:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sa starenjem shvatimo koliko je točno mladost lijepa, a posebice vrijeme studiranja. Iako nam se u tom periodu čini da je stresno, teško i naporno, jednom kada uđemo u zrelije godine, shvatimo da su studentski dani ipak bili posebni: zaborave se suze i neprospavane noći, stres oko ispita i rano ustajanje za predavanja…


Jednoj gospođi su toliko nedostajale čari života mlade studentice da je svojoj vlastitoj kćeri ukrala identitet i dvije se godine pretvarala da je ona, a u tom je peridou čak podigla i studentski kredit, upisala fakultet, pa čak i položila vozački i hodala sa studentima koji su joj povjerovali u njenu priču!


Kako piše mcezone, Laura Oglesby, sada 48-godišnja žena, pretvara se da je vlastita kćer dvije godine, a s njom nije u nikakvom kontaktu. Jamie Perkins, načelnik policijske uprave iz mjesta Mountain View iz Missourija izjavio je da su joj svi vjerovali. "Čak je imala i dečke koji su joj vjerovali da ima samo 22 godine!", kazao je.


>>>Student iza rešetaka: Tri dana se pravio da je svoja cura kako bi za nju riješio ispite mature<<<


Gospođa Oglesby prošlog je ponedjeljka pred sudom Upravi socijalnog osiguranja SAD-a priznala da je svjesno davala lažne informacije.


Upisala faks, podigla zajmove i stipendije, čak i nabavljala stručnu literaturu


S obzirom na lažno predstavljanje, krađu identiteta, ali ostale optužbe, Oglesby bi se mogla suočiti s do pet godina zatvora bez uvjetnog dopusta. Datum izricanja presude još nije određen. Prema uvjetima svog sporazuma o priznanju krivnje, Oglesby mora platiti 17.521 dolar kao odštetu Sveučilištu Southwest Baptist u Missouriju i svojoj kćeri Lauren Ashley Hayes s kojom nije u kontaktu.


>>>[VIDEO] Zbog svađe s dečkom, svojim se Golfom zabila u njegov BMW – više puta<<<


Majka je primila 9.400 dolara u studentskim zajmovima koje je podizala u ime svoje kćeri, 5.920 dolara u obliku stipendija, nešto ispod 400 dolara za knjige kupljene u sveučilišnoj knjižari te nešto ispod dvije tisuće dolara u financijskim naknadama.


"Prijevare po osnovi društvenog identiteta, kao i krađa identiteta zločini su koji su vrlo čest problem", kaže Nikos Passas, profesor kriminologije i kaznenog pravosuđa sa Sveučilišta Northeastern. Prema federalnom izvješću, od 1. travnja do 30. rujna bilo je više od 270 tisuća navoda za prijevaru socijalnog osiguranja, od kojih je više od 167 tisuća klasificirano oznakom "prijevarna shema".


Roditelji dižu kredite na ime svoje djece i time im unište kreditnu sposobnost


U nekim slučajevima, roditelji podnose zahtjeve za kredite nezakonito koristeći ime vlastitog djeteta, a pritom djeca o tome ne znaju ništa.


U svom priznanju gospođa je kazala kako je podnijela zahtjev za izdavanje kartice socijalnog osiguranja u siječnju 2016. godine, a kasnije ju je koristila za podnošenje zahtjeva za vozačku dozvolu i Missouriju. Uz to, priznala je i da je 2017. godine koristila podatke socijalnog osiguranja za upis na fakultet i primanje financijske pomoći od Sveučilišta Southwest Baptist.


>>>Užas u noćnim klubovima! Studentice omamljuju injekcijama: Brucošica progovorila o stravičnom iskustvu<<<


Tražena i u drugoj državi


Za ovu bizarnu situaciju saznalo se u kolovozu 2018. godine u Arkansasu, kada su tamošnji službenici kontaktirali policijski odjel Mountain View. Oni su tražili gospođu Oglesby koja je vlastitoj kćeri ukrala identitet u Arkansasu još 2017. godine kako bi počinila financijsku prijevaru i pronevjerila čak 25 tisuća američkih dolara. Službenici iz Arkansasa su kontaktirali službenike Mountain Viewa sa sumnjama kako gospođa živi na njihovom teritoriju, kojih 60-ak kilometara od granice između ove dvije države, pod lažnim identitetom.


Nakon što su ih uputili u situaciju, službenici su počeli postupati po nalogu te su saznali da da gospođa uistinu tamo živjela i radila u gradskoj knjižnici. "Bila je tamo zaposlena, što je bilo čudno", rekao je načelnik policijske postaje Perkins. "Preko njenog zaposlenja smo saznali gdje je", nastavio je objašnjavati.


Inicijalno su je zaustavili u prometu kao dio rutinske kontrole, kada je gospođa negirala svoj identitet, te nakon što su joj policajci pokazali dokaze kako znaju tko je ona zapravo, na kraju je ipak priznala svoja nedjela.


Obiteljsko nasilje


Kako dalje prenose, gospođa je zapravo bježala od obiteljskog nasila. "Bježala je samo zato jer je bila izložena obiteljskom nasilju", rekao je načelnik Perkins izjavu koju je gospođa Oglesby dala policiji. "Ne znamo cijelu njenu životnu priču, osim toga što nam je ispričala, ali znamo što se dogodilo ovdje", potvrdio je.


Policija ju je tada uhitila po nalogu i druge savezne države, Arkansasa. Njen slučaj je u Missouriju još uključivao i optužbe za savezne zločine u obje države. "Ovakvim je životom živjela nekoliko godina i zapravo je kćeri uništila kreditnu sposobnost", komentirao je načelnik Perkins.




Njena se kćer nije javila niti komentirala cijelu situaciju u kojoj se pronašla, no, Sveučilište je reagiralo. Oni su dan nakon presude i priznanja objavili priopćenje u kojem su naveli kako će u potpunosti surađivati sa službenicima koji provode istragu. "Ožalošćeni smo što saznajemo o cijeloj situaciji", pišu sa Sveučilišta.


izvor: mcezone.com

Još vijesti