Mojfaks.hr u Vijesti

Život u domu kao nikad prije? Nema 'cimerovanja', a prije odlaska na ispit obavezno mjerenje temperature

Već dva mjeseca u velikoj mjeri životu u Hrvatskoj odvija se na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

19. svibnja 2020 17:53
Život u domu kao nikad prije? Nema 'cimerovanja', a prije odlaska na ispit obavezno mjerenje temperature

Život u domu kao nikad prije? Nema 'cimerovanja', a prije odlaska na ispit obavezno mjerenje temperature Foto: MojFaks

I dok bi nam prije stalno upozoravanje o čestom pranju ruku, pozivanje na smanjivanje fizičkih kontakata s nepoznatim osobama, manje boravka u zatvorenim prostorima i suzdržavanje od pipanja svakog komada povrća u trgovini zvučalo kao nepotrebno pametovanje - sada smo naučili na sve osve stvari ipak obraćati pažnju. 

...Studenti, dobrodošli natrag! Nakon ulaska u Hrvatsku više NE MORATE u samoizolaciju...


Kako se situacija na terenu s koronavirusom mijenja, tako i HZJZ objavljuje nove preporuke. S približavanjem kraja svibnja počinju i pripreme za polaganje državne mature i strukovnih ispita. U skladu s tim, HZJZ je objavio upute za sprječavanje epidemije koronavirusa u učeničkim i studentskim domovima za vrijeme strukovnih ispita i državne mature, u kojima uz ostalo ističe da boravak u domu treba organizirati tako da u sobi bude jedan, a iznimno dva korisnika.

...Oboljeli studenti ne bi smjeli boraviti među drugim kolegama? Samoizolacija u studentskom domu ipak – NIJE MOGUĆA...


Uz napomenu da sve aktivnosti treba provoditi tako da se smanje susreti uživo, što se posebno odnosi na okupljanja učenika i studenata (korisnika doma), kao i djelatnika, HZJZ ističe da je u domu nužno osigurati odgovarajući potrošni materijal za sprječavanje infekcija, kao što su sapun, tekuća voda ili 70 postotna alkoholna otopina za dezinfekciju ruku, papirnati ručnici i maramice, vreće za smeće, tekućine za površinsku dezinfekciju te u slučaju potrebe maske, jednokratne rukavice i toplomjer.


foto: Shutterstock By mmspective

Potrebno je pojačati dezinfekciju zajedničkih prostorija, soba i sanitarnih čvorova najmanje dvaput dnevno te površina koje se često dodiruje. Isto tako je važno provjetravati sve prostorije, a na ulazu u dom i na još nekoliko mjesta potrebno je postaviti dozatore s dezinficijensom. HZJZ preporučuje i pojačanu osobnu higijenu korisnika i djelatnika te održavanje fizičke udaljenosti od jednog i pol metra kada god je moguće.


U sobi treba boraviti jedan student


Boravak korisnika u sobama potrebno je organizirati tako da u jednoj sobi boravi jedan, a u iznimnim slučajevima najviše dva korisnika. Kada se odrede parovi korisnika, treba izbjegavati njihovo miješanje. Boravak u jednokrevetnoj sobi posebno se preporučuje korisnicima s kroničnim bolestima koje mogu predstavljati rizik za razvoj komplikacija bolesti COVID-19.

...SAMOIZOLACIJA U ZAGREBAČKOM DOMU: \'Student nije pokazivao nikakve simptome, od danas se vraća normalnom životu\'...


Pristup zajedničkim prostorijama poput učionica, knjižnica, sportskih igrališta treba se ograničiti tako da razmak između prisutnih bude najmanje 1,5 m. Takve se prostorije mogu privremeno i zatvoriti, a te usluge (primjerice prehranu) osigurati u sobi korisnika. U kućnom redu treba naglasiti da je zabranjeno okupljanje u sobama te zadržavanje na hodnicima i stubištima. Ako je moguće, preporučuje se izbjegavanje miješanja učenika i studenata po katovima, paviljonima i slično.


Mjerenje temperature


Djelatnici prije dolaska na posao trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu, a ako je moguće djelatnicima treba mjeriti temperaturu beskontaktnim toplomjerom na ulasku i izlasku iz doma, a evidencija o tome upisuje se u posebnu evidencijsku knjigu. U dom ne smiju ulaziti djelatnici, korisnici i druge osobe ako imaju povišenu temperaturu, respiratorne simptome ili im je potvrđena zaraza koronavirusom. Djelatnici i druge osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije ne smiju ulaziti u dom, a korisnici o tome moraju obavijestiti dom prije početka korištenja smještaja te im je potrebno omogućiti smještaj u domu, ako im se mogu osigurati uvjeti za samoizolaciju.

Korisnici doma moraju u dom ponijeti toplomjer te svako jutro, a obavezno prije odlaska na ispit, izmjeriti tjelesnu temperaturu. U slučaju povišene temperature, korisnik o tome mora obavijestiti ravnatelja doma i ostati u sobi do dogovora o liječničkom pregledu. Neophodno je odmah o tome obavijestiti korisnikova liječnika, a u slučaju teže narušenog zdravlja pozvati hitnu pomoć.

Uprava doma treba osigurati izolaciju u sobi te mu osigurati dostavu hrane, lijekova i tekućina, kao i pružanje zdravstvene skrbi, a ravnatelj doma mora obavijestiti nadležnog epidemiologa u slučaju pojave bolesti s povišenom temperaturom. Korisnik kojemu je potreban osobni pomoćnik, ima pravo na pomoćnika, uz uvjet da osobni asistent poštuje sve preporuke.

Ako se boravak u domu organizira u skladu s preporukama HZJZ-a, nošenje maski nije nužno, ali se preporučuje kod boravka u zajedničkim prostorijama. Nošenje medicinskih maski preporučuje se korisnicima s kroničnim bolestima, a obavezno je za korisnike u samoizolaciji. Ako se posao u domu zbog većeg broja zaposlenika u samoizolaciji ne može organizirati, stožeri civilne zaštite u koordinaciji s osnivačima mogu preraspodijeliti zaposlenike iz drugih odgojno-obrazovnih ustanova, napominje HZJZ.

A.Z.
foto: Shutterstock By CandyraiN

Još vijesti