Mojfaks.hr u Vijesti

Vasko Lipovac seli se među studente

Kad neće politika i političari – za zbirku kipara, slikara i grafičara Vaska Lipovca pobrinut će se Sveučilište u Splitu i studentski Kampus...

9. rujna 2015 12:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bogata ostavština kipara, slikara i grafičara Vaska Lipovca još uvijek čeka da političari ispune javno dana obećanja da će dobiti gradski prostor za galeriju, no u tom čekanju dobre vijesti stižu s druge strane.

Danas se, naime, potpisuje ugovor između Udruge \'Vasko Lipovac\', odnosno obitelji pokojnog umjetnika, te Splitskog sveučilišta kojim se dogovara partnerstvo oko skrbi, čuvanja i izlaganja njegovih djela.

Uglavnom, Lipovac se useljava među studente, u prostor Kampusa, konkretno u sjeverni dio zgrade Sveučilišne knjižnice. Riječ je o prostoru koji je napravljen s galerijom od oko 250 kvadrata i gdje se planira stalni postav Lipovčevih djela, dok bi prizemlje, veličine 350 kvadrata, funkcioniralo kao izložbeni prostor za mlade umjetnike Likovne akademije.

"U ovaj projekt sa Sveučilištem ulazimo s najboljim namjerama jer za sve planove koje namjeravamo dalje raditi ograničavajući faktor nam je prostor", kaže Mario Lipovac, umjetnikov sin i voditelj Udruge VAL.



"Vaskov atelijer u Vukovarskoj ulici je naprosto premalen, bilo da se radi o posjetu grupa koje žele upoznati njegov rad ili o izlaganju dijela zbirke... Radova je mnogo, više stotina slika, tisuću skulptura, pa dvije tisuće crteža, skica i modela. Usprkos tim uvjetima, sve ove godine radili smo različite projekte oslonjeni na vlastite snage, i uz pomoć povjesničara umjetnosti Šime Vulića, a sada se stvara situacija u kojoj se, u formi svima nama još novog kulturnog menadžmenta, mogu uključiti mladi umjetnici s Akademije tako da zajedno razvijamo nove stvari", veli Lipovac, podsjećajući na recentne kulturne događaje u kojima je participirala Udruga.

Prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost na Sveučilištu dr. Branko Matulić ne krije zadovoljstvo ovakvim razvojem događaja.

"Dvojak je učinak ovog ugovora, s jedne strane imamo priliku unaprijediti sustav obrazovanja na Sveučilištu tako da ono ne bude samo \'ex cathedra\', te studente dovesti u kontakt s onim o čemu pričamo te s druge strane, umjetnost Vaska Lipovca pružiti na uvid javnosti... Udomljavanjem uvijek aktualnog Lipovca u Kampusu stvaramo platformu za neke daljnje priče i umjetničku infrastrukturu grada Splita", kaže Matulić.

Rektor Sveučilišta dr. Šimun Anđelinović naglašava značenje sudjelovanja studenata u kulturnim projektima te konzumiranja kvalitetnog kulturnog sadržaja u procesu obrazovanja.

"Naši studenti su sudjelovali, njih čak 700, u organizaciji festivala Ultra koji je nama vrlo zanimljiv – kaže rektor – jer na taj način stječu iskustvo u organizaciji velikih manifestacija koje mogu koristiti i u druge svrhe. Mi smo u strateške ciljeve Sveučilišta uvrstili razvijanje projekata u kulturi jer je to najbrži način zapošljavanja mladih, te razvijanje kreativnih industrija. Fundus obitelji Lipovac je dobrodošao u prostor Kampusa. Pozdravljamo ovu suradnju, a vrlo nam je važna i kod budućeg brendiranja Sveučilišta i osmišljavanja kvalitetnih poklona za naše posjetitelje", riječi su dr. Anđelinovića.



I on, kao i dr. Nikša Jajac, imaju viziju sveučilišnog Kampusa u kojem će se preko umjetnosti stvoriti potreba ljudi da češće i više dolaze u taj prostor.

"Imamo sveučilišni grad koji još nije grad, a ja sam se inspirirao slikom mnoštva mladih koji borave i zadržavaju se u Kampusu privučeni različitim kulturnim sadržajima", kaže dr. Jajac, kojega je ljubav motivirala da pokrene stvari s mrtve točke jer je kao savjetnik rektora za izgradnju Kampusa i član Senata, a ujedno preko oca Bokelja povezan dugogodišnjim prijateljstvom s obitelji Vaska Lipovca, naprosto zbrojio \'dva i dva\'.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: vaskolipovac.com

Još vijesti