Mojfaks.hr u Vijesti

Velik interes za vojne studije - 11 puta više prijavljenih!

"To su programi koji mladima omogućavaju dobro obrazovanje, dobar posao i što je najvažnije, izuzetno dobru perspektivu jer smo mi akreditirani sukladno Bolonji, ravnopravno sa svim sveučilištima u Europi", kaže Barić.

2. srpnja 2014 14:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Očekivano velik interes pobudila su dva nova preddiplomska studijska programa - Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje, koja će se izvoditi na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” u Zagrebu, u suradnji s 11 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na svaki od ta dva smjera bit će upisano po 50 polaznika, plus određeni broj stranih kandidata (zasad iz Slovenije i BiH) koji će također pohađati te studije.

General pukovnik, zapovjednik Učilišta dr. sc. Slavko Barić kaže kako su pozitivno iznenađeni velikim brojem zainteresiranih. Drži kako je mnoge privuklo i što je riječ o školovanju za unaprijed poznatu dužnost i posao, a koje u cijelosti ide na teret MORH-a, od knjiga i stanovanja do udžbenika, prijevoza i prehrane.

Svaki polaznik dobiva i džeparac-stipendiju, koja raste ovisno o godini studija. Na prvoj je to 870 kuna, a na četvrtoj 1.300 kuna, pa nema troškova ni za roditelje, ni za studente. S tim što postoji i obveza ostanka u sustavu hrvatskih vojnih snaga u dvostrukom trajanju školovanja (osam godina). Ukupno se prijavilo oko 1.100 kandidata.

Konačni rezultati upisa i rang lista onih koji će biti primljeni bit će objavljeni 7. srpnja na stranici Učilišta, zagrebačkog Sveučilišta, te nekim fakultetima. Najveći broj prijavljenih je iz Zagreba i Zagrebačke županije (preko 300). Iz Osječko-baranjske županije prijavilo ih se 70 ili 9%, a iz Vukovarsko-srijemske tek 4%, što je za ovaj dio Hrvatske nešto manje od očekivanoga.

Početak akademske godine je 22. rujna, a svi kandidati dužni su doći već 1. rujna kada počinje prvi kamp obuke.


L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: sxc.hu

Još vijesti