V.K. u Vijesti

Studenti pomažu kolegama koji nemaju novca za školarinu: 'Slabo se javljaju jer ih je sram...'

Kako kažu, prijavljuje se malen broj studenta zbog toga što ih je sram vlastitog financijskog stanja.

27. Siječnja 2022 13:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dolaskom pandemije, ogroman je broj ljudi izgubio posao, a time i prihode za svoje kućanstvo. Na tu se nesreću odnedavno "naslonilo" i naglo poskupljenje troškova života, hrane, režija. Većina sugrađana svakako osjeća kako su im novčanici lakši, manje je stvari u frižideru, iako češće odrađuju prekovremene i dodatne smjene i s puno više opreza u dućanima biraju artikle označene naljepnicama na kojima piše "akcija"…


Iako su ovakve promjene teške svima, nagla poskupljenja na svojoj koži najviše osjete oni najranjiviji. S obzirom na tešku financijsku situaciju u kojoj se pronašli mnogi, sve više mladih nema priliku za neobavezno školovanje, posebice onog akademsko.


>>>[VIDEO] Mladi u susjedstvu dobit će 100 eura državne pomoći: Evo na što će potrošiti taj novac<<<


Pokrivaju troškove školarine


Kako ovaj negativan trend naglog rasta troškova ne bi utjecao i na obrazovanje mladih i sposobnih ljudi, Studentsko vijeće Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli pokrenulo je akciju kojom žele pomoći u plaćanju školarine kolegama slabijeg imovinskog stanja.


>>>Zanimljiva rasprava: Trebaju li vas drugi častiti kad izlazite jer ste 'student bez para'?<<<


Kako prenosi RTV Slon, ova akcija traje već nekoliko godina, a sve s ciljem olakšavanja školovanja svim studenticama i studentima. "U prethodnoj se godini otprilike prijavilo oko četiri ili pet studenata sa svih godina studija. Ove godine se prijavilo troje i njihove smo troškove semestra uspjeli pokriti budžetom našeg Vijeća", kazala je za RTV Slon Lejla Šarić, predsjednica Studentskog vijeća Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli.


Kako navode, radi se oko 200 konvertibilnih maraka po semestru za jednog studenta, što je oko 754 kune po semestru. Iz Vijeća govore kako im je drago da barem na ovaj način pomažu svojim kolegama, no, komentirali su i malen broj prijavljenih studenata. Prema njima, na njihovu se akciju prijavljuje vrlo malo studenata zbog osjećaja srama.


>>>Gradonačelnik ovog grada svoju plaću daje studentima: 'Ovo je jedinstveno u Hrvatskoj...'<<<


Potpuna anonimnost


Kako smatraju da se njihovi kolege ne prijavljuju zbog osjećaja srama, iz Vijeća naglašavaju da se cijela procedura dodjele sredstava radi uz potpunu diskreciju, pa je samo jednoj osobi poznat identitet studenta ili studentice kojoj će dati sredstva.


"Cilj akcije je pomoći kolegicama i kolegama koji su u lošem financijskom stanju za uplatu semestra. Akciju realiziramo dva puta godišnje, za oba semestra. Ideja je predložena od strane Upravnog odbora SFET-a, te je jednoglasno podržana već treću godinu. Prethodne, kao i ove godine nas je pogodila pandemija, gdje su roditelji naših kolega dijelom ostali bez posla. Na veliku žalost, nisu svi studenti u mogućnosti uplatiti školarinu, te pokušavamo bar na ovaj način olakšati našim studentima i studenticama školovanje", poručila je predsjednica udruženja SFET-a, a prenosi studomat.ba.


>>>Gradonačelnik ovog grada svoju plaću daje studentima: 'Ovo je jedinstveno u Hrvatskoj...'<<<


Studenti nisu krivi za situaciju u kojoj se nalaze


"Žao mi je što postoji i ovoliki broj studenata koji su se prijavili na našem fakultetu, ali smo definitivno očekivali i veći broj prijavljenih. Vjerujem da imamo još dosta studenata koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji, pa bih ovim putem zamolila studente da se prijave na našu akciju bez srama jer oni nisu krivi za svoju situaciju", kaže predsjednica.


Studenti Elektrotehničkog fakulteta nadaju se da će ovakve akcije vidjeti i na ostalim fakultetima jer i kod njih ima studenata koji su u istoj ili sličnoj financijskoj situaciji. Kako kažu, cilj im je pokazati solidarnost.


izvor: studomat.ba, YouTube@RTV Slon

Još vijesti