Mojfaks.hr u Vijesti

Veš, gaće i drva kao dio interijera: studenti na hodnicima zajedno sa stanarima

Cijela priča mogla bi se svrstati u rubriku – vjerovali ili ne. Dok predavanja traju, samo dva metra iznad studenata i profesora odvija se neki drugi život, mimo katedre i skripte: kuha se ručak, sprema večera ili zimnica, suši veš.

14. travnja 2015 13:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

I stanarima je donekle čudno što dijele isti objekt sa studentima. Podsjećaju da tu stanuju legalno, kao i generacije prije njih, još iz vremena kad je na tom mjestu bila Učiteljska škola. Nisu protiv preseljenja. Naprotiv - već su ga i tražili.

Studenti su navikli na stanare. Ipak, čudno im je da su tu. Neki kažu da su vidjeli mnoge fakultete diljem Europe, ali nijedan fakultet u čijoj zgradi žive obični građani koji nemaju veze sa studijem. Ramenima sliježe i uprava fakulteta.

Mi smo u situaciji, sad da se trudimo da mi ne smetamo stanarima. Na hodnicima se susreću i studenti i stanari, drva, kiseli kupus i tako dalje”, kaže Rajko Gnjato, dekat banjalučkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Priznaju da im, ionako, manjka prostora zbog čega ne mogu zapošljavati asistente. Kažu rješenje je jednostavno, a i nije toliko skupo.

Problem je toliko jednostavan da se ovdje radi o pet stanova, manjih stanova ukupne površine 300 kvadrata i praktično nekih 600 000 maraka ovaj problem može riješiti”, objašnjava Ganjto.

Na PMF-u kažu da su oni na gubitku jer zbog nedostatka prostora gube i na kvaliteti nastave. Kako sada stvari stoje, rješenje problema još će pričekati. Do tada, drva, veš i gaće ostat će dio interijera ove visokoškolske ustanove.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti.



L.B./izvor: ATVBL
foto: screenshot/YouTube

Još vijesti