L.B. u Vijesti

Ništa od studiranja u Sloveniji? Veliki udar na strane studente: Godišnje na računu moraju imati 5 tisuća eura

Studentskim udrugama obraćaju se strani studenti pogođeni izmjenama Zakona o strancima iz ožujka ove godine. Prema revidiranome Zakonu, jamstveno pismo skrbnika, koje je prije bilo dovoljno za dokazivanje da student raspolaže sredstvima dovoljnim za boravak u ovoj zemlji, više nije dovoljno kako biste dobili privremenu dozvolu boravka u ovoj zemlji tijekom studiranja.

2. lipnja 2021 16:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

SOC upozorava da će slovensko visoko obrazovanje najviše trpjeti zbog promjena postupka.


Kako je to vrijedilo do ove godine, stranci koji su željeli studirati u Republici Sloveniji mogli su dokazati da raspolažu dovoljnim sredstvima za život pomoću pismene izjave roditelja ili zakonskih skrbnika koji uzdržavaju studenta tijekom studija, piše 24ur. No, od travnja ove godine takva pisana izjava više nije dovoljna jer sredstva za život sada uključuju samo prihode nastale radom, radnim pravima ili osiguranjem, osim naknade troškova rada i prihoda od imovine.


>>>Odabrala Ljubljanu i nije požalila! Provjerite što slovenski grad iz bajke nudi hrvatskim studentima<<<


Iznos sredstava koji budući student koji želi dobiti boravišnu dozvolu mora imati na računu iznosi nešto manje od 5.000 eura za jednogodišnje prebivalište (najmanje mjesečno u iznosu osnovnog iznosa minimalnog dohotka u Republici Sloveniji, što od 1. kolovoza 2019. iznosi 402,18 eura).


U samom prijedlogu zakona predlagatelj - Vlada Republike Slovenije - nije potkrijepila spomenutu promjenu.


"Iz podataka kojima raspolažemo nije jasno zašto bi strani studenti u Sloveniji bili ovisni ili nesposobni brinuti o svom socijalnom položaju na znatno drugačiji način od slovenskih studenata. Potonji ne trebaju osigurati približno 5.000 eura. Imaju jednak pristup subvencioniranoj hrani, prijevozu i smještaju za strane studente, kao i mogućnost obavljanja studentskih poslova, kao što je slučaj sa slovenskim studentima, ali naravno, zbog prirode studentskog posla, takav prihod ne može se unaprijed predvidjeti" izvijestili su iz Studentske organizacije Slovenije (ŠOS).


10% studenata u Sloveniji - stranci


Kako ističu, zbog promjena postupka za dobivanje privremene dozvole boravka zbog studija, najviše će patiti slovensko visoko obrazovanje. Prema Statističkom uredu Republike Slovenije, trenutno u Sloveniji studira 8.125 stranih studenata, što predstavlja oko 10% svih studenata u zemlji. I država i visoka učilišta nastoje privući što veći broj učenika u Sloveniju, što podiže kvalitetu obrazovnog sustava, ali i educira kvalitetno osoblje koje ima priliku naći zaposlenje na slovenskom tržištu rada.


Stoga strategija internacionalizacije slovenskog visokog obrazovanja nalaže da uravnoteženi i kontinuirani razvoj internacionalizacije slovenskog prostora visokog obrazovanja mora uključivati mobilnost studenata i akademskog i stručnog osoblja u Sloveniju i iz Slovenije u inozemstvo.


>>>600 naših studenata u susjedstvu: Ljubljana sve popularnija među Hrvatima - provjerite zašto<<<


Unatoč snažnoj sustavnoj promociji studija u Sloveniji, koju visokoškolske ustanove i Centar Republike Slovenije za mobilnost i europske programe obrazovanja i osposobljavanja (CMEPIUS) svake godine provode među stranim studentima, smanjeni su interes i upis stranih studenata u programe visokog obrazovanja.


"U Studentskoj organizaciji Slovenije težimo ka kvalitetnom visokom obrazovanju, usklađenom s međunarodnim trendovima i otvorenome prema stranim studentima. Studenti koji su to svojim znanjem i sposobnostima zaslužili, neće moći studirati u Sloveniji. Kao što je slučaj sa slovenskim studentima, branimo i pravo stranih studenata u Sloveniji na studij, a želimo privući najperspektivnije studente koji će poboljšati slovensko visoko obrazovanje i, nadamo se, slovensko tržište rada", rekao je Andrej Pirjevec , predsjednik ŠOS-a.


Stoga će se u sklopu usvajanja Zakona o uređivanju položaja studenata nastojati postaviti i članak koji bi otklonio novopostavljenu prepreku stranim studentima, dodao je.


izvor: 24ur.com

Još vijesti