Mojfaks.hr u Vijesti

Voćna koža: Studenti pretvorili gnjilo voće u kožu

Studenti Willem de Kooning Akademije u Rotterdamu pronašli su način kako voće pretvoriti u kožu.

21. rujna 2015 15:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ova koža, koju su nazvali Fruit Leather (voćna koža), ne trune, ne privlači mrave ni muhe i ne samo da smanjuje količinu otpada nego je pogodna za korištenje u proizvodnji modnih proizvoda.

Ideja je rođena dok su studenti četvrte godine, Hugo de Boon, Aron Hotting, Koen Meerkerk, Maaike Schoonen, Bart Schram i Miloy Snoeijers, razmišljali o tome kako iskoristiti 3 tone voća koji se svakoga dana bace na rotterdamskoj tržnici, piše NL Times.

Ručno su ogulili, zgnječili, opkuhali i osušili mnogo kilograma voća, a ono što su dobili je materijal sličan koži – Fruit Leather. "Svaki centimetar je jedinstven. Radi se o materijalu jasne i čiste strukture i teksture koji se razlikuje ovisno o vrsti voća koja se koristi", objašnjava Hugo de Boon.





Kako bi testirali kožu, studenti su napravili puno prototip proizvoda od nje. Za sad je 14 mangoa pretvoreno u snažnu i fleksibilnu ručnu torbicu, a napravili su i čvrstu torbu za shopping od nektarina te sjenilo za lampu od breskvi.

Studentima su već prišli proizvođači cipela koji su zainteresirani za sirovinu. "Kontaktirale su nas čak i velike njemačke kompanije", de Boon je izjavio za lokalne novine. "Ova kompanija izrađuje kožna sjedala za BMW i Porsche i traže alternativu pravoj koži. Voće bi moglo postati alternativa koja daje \'animal friendly\' varijantu kože."

L.B./izvor: NL Times
foto: Facebook

Još vijesti