Mojfaks.hr u Vijesti

Warner plaća studente, Internet špijune

Opis radnog mjesta: špijuniranje ilegalnih downloadera, glumljenje lažnog prijateljstva i navođenje na transakcije koje će im dokazati krivnju.

9. travnja 2010 12:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pitanje koje si je vjeroatno postavio svaki student u Manchesteru pročitavši ponudu za posao u Warner Brosu. Opis radnog mjesta: špijuniranje ilegalnih downloadera, glumljenje lažnog prijateljstva i navođenje na transakcije koje će im dokazati krivnju. Naknada za izdaju: 150 somova kuna.

Juda je izvukao daleko manje para, a ni vaši frendovi nisu neki džizusi, pa što ih ne bi uhodili na netu i pisali izvještaje o ilegalnim downloadima. Oglas za studentski posao osvanuo je na sveučilištu u Manchesteru i od kandidata traži da postavlja zamke za ekipicu koja skida filmove po torrentima, da glumi usera po sharing siteovima, baulja netom u potrazi za piratiziranim sadržajem Warnera i NBC-ja i upućuje zahtjeve za skidanje inkriminiranog materijala s neta.

Problem s ponudom je taj da 99 posto studentske populacije skida s neta multimediju na pravno upitne načine. Ostalih 1 posto nema internet. Spodoba koja prihvati posao ili pati od viška hipokrizije, ili će s 150 tisuća kuna kupiti online čednost na 12 mjeseci koliko traje ugovor, ili će, najvjerojatnije, glumiti dvostrukog agenta koji će prijepodne na poslu ganjati samog sebe doma navečer. OK, posljednja opcija bi bila odraz iznimnog mentalnog talenta jer ako će Warner špijunirati nečiji kompjuter onda će to prije svega biti njegov.

Nego, a propos sveopćeg skidanja filmova, špana, mjuze... ako je netko kod nas uveo dašak dobrog downloaderskog vjetra u leđa studentske populacije onda je to prije svega akademska mreža. Još prije pet, šest godina, kada su nicali prvi bijedni i superskupi dsl accounti s 5 gigabajtnim mjesečnim limitima, na faksu si mogao pocicati 20 gigi u dva-tri sata. Jedino ograničenje bila je brzina hard diska koji je svojski štucao pod naletom nula i jedinica. Čisto edukativnih, razumije se.

Inače, Warner je pred 3 godine lansirao anti-piratsku reklamu koja bi svojim promašenim prijetnjama trebala svako misleće biće u najmanju ruku pretvoriti u vlasnika torrent sajta sa svom objavljenom, neobjavljenom, prošlom i budućnom filmografijom tog izdavača s viškom muda i manjkom sivog staničja.


Autor: Krešimir Dujmović

Pročitajte još:
Prodaja diplomskih radova – novi online biznis
Studentske seks kolumne
Besplatni iPadovi za studente
Pušiš jer si glup il\\\' si glup jer pušiš?

Još vijesti