Mojfaks.hr u Vijesti

Za bolje ocjene u indeksu – samo zatvori oči!

Možda si mislima već u obiteljskome domu, uživaš u najfinijim maminim delicijama, neograničenom izležavanju u krevetu i ne razmišljaš o učenju, ali nije prerano početi s pripremama za ispitne rokove u veljači!

23. prosinca 2015 10:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Istina je da je sudjelovanje na predavanjima jako važno jer ti olakšava učenje za ispit, ali znanstvenici su otkrili još jedan lagani trik kojim možeš ojačati svoju memoriju – zatvorenih očiju.

Psiholozi sa Sveučilišta u Cincinnatiju zamolili su 172 učenika dobi između 12 i 15 godina da riješe test pamćenja. Nakon toga rasporedili su ih u tri grupe: jedna je vježbala usredotočeno meditiranje, druga jogu, a treća je odlazila na vježbanje u teretanu. Nakon mjesec dana učenici su ponovo rješavali test pamćenja i pokazalo se da su učenici koji su meditirali u prosjeku imali za 10 bodova bolje rezultate. Joga grupa se popravila samo za 4 boda, a grupa koja je vježbala u teretani nije ostvarila bolje rezultate na ispitu.

Ne samo da je studija pokazala da je meditacija direktno povezana s boljim ocjenama nego je dokazala da vježbanje u teretani ne utječe na poboljšanje našeg stanja u indeksu.

Usredotočeno, koncentrirano meditiranje izvlači ono najbolje iz meditiranja: umjesto smirivanja uma i fokusiranja na disanje, ovaj oblik meditacije ide korak dalje i \'tjera\' te da se usredotočiš na sve što se događa u tvom tijelu. Krajnji cilj ovakve meditacije je smanjenje stresa i osvještavanje svega što se događa oko tebe.

Ukratko, ono što nam znanstvenici pokušavaju reći je da ćeš učiti bolje ako par trenutaka prije početka zatvoriš oči i usredotoči se na sebe i svoje tijelo. Zvuči kao mačji kašalj, jel da?

Pogledaj video u kojem se objašnjavaju sve tajne zanata usredotočenog meditiranja.



L.B./izvor: College Candy
foto: Freeimages

Još vijesti