Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti ovih županija moći će vlakom do Splita za 50 kuna: Pogledajte kojih!

Prošlu srijedu potpisan je ugovor kojim učenici srednjih škola te studenti s područja Vukovarsko-srijemske županije mogu putovati jeftinije, pa čak i besplatno od današnjeg dana do konca kolovoza na relaciji od Vinkovaca do Splita i natrag.

24. lipnja 2019 17:40
Studenti ovih županija moći će vlakom do Splita za 50 kuna: Pogledajte kojih!

Studenti ovih županija moći će vlakom do Splita za 50 kuna: Pogledajte kojih! Foto: MojFaks

U ugovoru, kojeg su potpisali župan VSŽ Božo Galić, predsjednik Uprave Željko Ukić te član Uprave HŽ-a Damir Rubčić, stoji kako učenici srednjih škola koji su tijekom godine koristili mjesečne karte, a imaju prebivalište u županiji, na području županije vozit će se besplatno. Ako će studenti, pa i učenici s područja te županije htjeti do Splita, kartu od Vinkovaca do Splita u jednom smjeru će plaćati 50 kuna.

Bitno je spomenuti kako se taj popust, koji vrijedi do 31. kolovoza, može iskoristiti na izravne vlakove koji kreću iz Vinkovaca petkom te iz Splita subotom, a za popust je potrebna pametna kartica HŽPP-a i potvrda VSŽ-a na kolodvorima Vinkovci i Split.

Cilj je potaknuti mlade


Župan Galić je na potpisivanju ugovora istaknuo kako se vlakom trenutno koristi 400 studenata i oko 70 učenika s područja županije, a ovo sufinanciranje je omogućeno kako bi se povećala mobilnost mladih putem Hrvatskih željeznica.

„Prijevoz vlakom ekološki je najbolji, financijski je povoljan i mi želimo tu vrstu prijevoza popularizirati, odnosno na neki način vratiti takvu tradiciju na ove naše prostore“, objasnio je Galić.

Izvor: HŽPP

Osim ovog sufinanciranja, Vukovarsko-srijemska županija u travnju ove godine omogućila je i studentima besplatan prijevoz unutar županije, ako na tom području studiraju, a studentima koji studiraju u Zagrebu omogućila je jednu besplatnu povratnu kartu mjesečno. Oni studenti koji pak studiraju u Osijeku ili Slavonskom Brodu imaju pravo na takve dvije besplatne karte mjesečno.

Sličan poticaj objavila je i Osječko-baranjska županija


Studentima s područja Osječko-baranjske županije jednako je tako 5. lipnja omogućeno jeftnije putovanje – redovni studenti pojedinačne karte do grada studija na području cijele Hrvatske plaćat će 75 posto jeftinije jer će HŽ sufinancirati 50 posto karte, a Županija 25 posto.

Osim toga, od 14. lipnja do 31. kolovoza redovni studenti će do Splita i natrag jednako tako petkom iz Osijeka i subotom iz Splita kartu za izravne vagone plaćati 50 kuna, umjesto punih 100 kuna.

Izvor: HŽPP

Iako u obavijesti HŽ-a nije spomenuto do kada će se ovaj projekt provoditi na području Vukovarsko-srijemske županije niti koliko će za te troškove Županija izdvojiti, Osječko-baranjska županija za ovaj projekt je do kraja ove godine izdvojila 300.000 kuna.


Autobus ili vlak?


Usporedbom autobusa i vlaka, razlike u cijeni su ogromne, dok je duljina putovanja relativno jednaka. Kako stoji u obavijesti, vlak koji kreće iz Vinkovaca u petak u 17.16 sati u Split će stići u subotu u 5.26 ujutro, dok će autobusu iz Vinkovaca do Splita trebati tek 5 minuta manje nego vlaku. No, razlika u cijeni je ogromna: student će za autobusnu kartu prijevoznikom Flixbus morati izdvojiti 289 kuna, što je čak 239 kuna skuplje od vlaka.


P.H.
Izvor/Foto: HŽPP

Još vijesti