Mojfaks.hr u Vijesti

Zabrana burki na sveučilištima

Dok se po zapadnoj Europi i par drugih krajeva svijeta živo raspravlja o nošenju muslimanskog vela za žene koji pokriva lice tj. burki, mi s tim nemamo problema. Pogotovo ne na faksu, za razliku od Sirije...

26. srpnja 2010 18:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sirija je zabranila nošenje burke na sveučilištu. Sve, kao, iz nekih ideja o slobodnom sveučilištu, ali mi ekskluzivno doznajemo pravi razlog. Cure su keljile šaliće po naborima svojeg vela i u ime odanosti Alahu zapravo prepisivale na ispitima i slale svoju pametniju rodbinu da umjesto njih polaže ispite.

Ekskluziva po strani, u Siriji zagovaraju sekularni islam, a u zadnjih je nekoliko godina sve više cura i žena počelo nositi crne oprave iza kojih ne znaš tko se nalazi. Dotična studentica ili njezina ćukunstrina. Zahtjev profesora da studentica pokaže glavu ukoliko nosi burku, znači i totalno poniženje za istu, stoga zabrana ima nekakvog smisla, ne samo zbog  ljudi koje iz nekog razloga smeta pogled na zamotanu ženu, već i radi nje same.

Sve se odigrava u trenutku kada Francuska i Belgija stavljaju nošenje vela izvan zakona i muslimanska populacija u Europi doživljava još jedan udar na svoj religiozni kodeks ponašanja.

Kako bi vi reagirali da sjedite na kolegiju pored cure zavijene u crno? 

Krešimir Dujmović

Još vijesti