Mojfaks.hr u Vijesti

Zabrinjavajuće: U Hrvatskoj je čak 58 posto mladih doživjelo nasilno ponašanje u vezi – evo o čemu se najčešće radi

Mladi Hrvati u dobi od 16 do 26 godina (u čiju dobnu skupinu spadaju naravno i studenti) doživjelo je u ljubavnim vezama nasilno ponašanje. Najčešće je riječ o psihičkom nasilju koje počiva na ljubomori, kontroliranju druge osobe, posesivnosti, ucjenama...

26. studenog 2018 12:51
Zabrinjavajuće: U Hrvatskoj je čak 58 posto mladih doživjelo nasilno ponašanje u vezi – evo o čemu se najčešće radi

Zabrinjavajuće: U Hrvatskoj je čak 58 posto mladih doživjelo nasilno ponašanje u vezi – evo o čemu se najčešće radi Foto: MojFaks

CESI , Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje provodi projekt "Love&Respect – prevencija nasilja u adolescentskim vezama" u okviru kojeg je 2018. godine provedeno istraživanje na reprezentativnom uzorku mladih u dobi od 16 do 26 godina.

Izvor: Pexels

Rezultati pokazuju da je 58% mladih doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama. 70% mladih izjavljuje da su doživljavali takva ponašanja kroz duži vremenski period. Najčešće se radi o psihičkom nasilju koje uključuje kontrolirajuće i posesivno ponašanje, izrazitu  ljubomoru i ucjene, piše na službenoj internetskoj stranici CESI-ja. Projekt "Love&Respect" se osim u Hrvatskoj, provodi u Austriji, Armeniji, Češkoj, Gruziji, Italiji i Španjolskoj, a uključuje izradu online platforme za mlade i stručnjake koje rade s mladima, interaktivnu kviz aplikaciju i kampanju na društvenim mrežama.

"Glup/a si!", "Trebaš smršavjeti", "Ništa ne vrijediš"...


Svaku petu mladu osobu partner/partnerica često provjerava i inzistira znati gdje je i što radi. 1 od 5 mladih doživljava izrazito ljubomorno ponašanje u vezi.  17% mladih doživjelo je u više navrata da partner/ica kontrolira i provjerava njihov mobitel. Nametanje osjećaja krivnje zbog provođenja vremena s prijateljima i obitelji doživljava višekratno 1 od 6 mladih. 1 od 10 mladih kontinuirano doživljava  emocionalne ucjene u vezi ("ako ne učiniš to i to prekinut ću s tobom"), a isto toliko ih doživljava ponižavanje od strane partnera/ice koji/a im govori da "ništa ne vrijede", "trebaju smršavjeti", "glupi su".

...Nasilje ispred Ekonomskog fakulteta! Dečko udarao djevojku - studenti tvrde: 'Policija nije stigla ni nakon 20 minuta'...


...Svaki treći student silovao bi ženu kada za to ne bi morao odgovarati!...


U okviru  16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama (25.11.-10.12. ) CESI provodi kampanju na društvenim mrežama #TeensToo usmjerenu na osvještavanje problema nasilja u partnerskim odnosima koje se događa već u doba adolescencije.

Izvor: CESI

Zato CESI poziva mlade, ali i sve one koji žele doprijeti prevenciji nasilja u partnerskim odnosima  među mladima da na društvenim mrežama objave selfi/fotografiju uz hashtag  #TeensToo na kojoj će držati jednu od izjava:

1) 58% mladih doživjelo je neki oblik štetnog/nasilnog ponašanja u partnerskim vezama. #TeensToo

2) 17% mladih doživjelo je u više navrata da partner/ica kontrolira i provjerava njihov mobitel  #TeensToo

3) 1 od 5 mladih doživljava izrazito ljubomorno ponašanje u vezi #TeensToo

4) Vaša izjava #TeensToo

Više info pročitajte na stranici CESI-ja.

Ivana Petrić
izvor: cesi.hr
foto: Unsplash

Još vijesti