L.B. u Vijesti

Zagreb i Split dobili konkurenciju: I ovo hrvatsko sveučilište – po prvi put – na popisu najboljih svjetskih sveučilišta

Iskorak riječke visokoškolske ustanove, prvi put se našla na THE svjetskoj ljestvici za 2022.

8. rujna 2021 17:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sveučilište u Rijeci prvi put se našlo na Times Higher Education ljestvici svjetskih sveučilišta za 2022. godinu, a nakon rangiranja u sustavima RUR i QS, uključivanje u THE utjecajni popis najboljih svjetskih sveučilišta, značajan je iskorak za Sveučilište u Rijeci, piše Novi list.


2000 prijava, 400 odbijenica


Više od 2 tisuće svjetskih sveučilišta prijavilo se za tu ljestvicu, ali je ljestvicom obuhvaćeno samo njih 1.600 najboljih. Riječko je Sveučilište zauzelo poziciju 1.200+.


>>>Objavljena ljestvica TOP svjetskih sveučilišta: Od domaćih čak 4 na popisu – evo koje je najbolje<<<


Na prvome mjestu THE WUR ljestvice nalazi se Sveučilište u Oxfordu, a drugo mjesto dijele California Institute of Technology i Sveučilište Harvard. Od hrvatskih sveučilišta na ljestvici su Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu već od ranije, a za 2022. oba su u skupini 1.001-1.200.


Metodologija THE ljestvice vrednuje postignuća u poučavanju, istraživanju, internacionalizaciji te transferu znanja. Najveći pojedinačni udio među pokazateljima THE ljestvice ima citiranost, čak 30 posto.


Akademska reputacija


Veliki udio imaju i pokazatelji akademske reputacije u poučavanju i istraživanju. Svi bibliometrijski podaci, kao i slučajni odabir anketiranih istraživača, temelje se na Elsevierovoj bazi (Scopus).

Ostali pokazatelji odnose se na omjer nastavnika i studenata, doktorske studije, institucijske prihode, u njima udio prihoda od istraživanja te od toga prihoda od istraživanja za industriju, kao i istraživačku produkciju.


>>>Najbolji u Hrvatskoj: Splitsko sveučilište i dalje daleko ispred zagrebačkog na novoj ljestvici najboljih u svijetu<<<


Mjeri se i udio internacionalnog osoblja i internacionalnih studenata te internacionalna suradnja u istraživanjima.


Svi se podaci promatraju relativno u odnosu na veličinu sveučilišta, ekonomsku snagu države te područja istraživanja, odnosno iz metodologije i pristupa vidi se velika posvećenost THE ljestvice objektivnom i transparentnom prikupljanju i mjerenju pokazatelja.


izvor: Novi list

Još vijesti