Mojfaks.hr u Vijesti

Zakuhalo i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu: Plenum zatražio smjene dekanice i prodekana

Ispred zagrebačkog TTF-a jučer je održan studentski plenum na kojem se javnost upoznala s čitavim nizom nepravilnosti i problema koje uzrokuje dekanat fakulteta.

11. listopada 2016 17:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta u Zagrebu jučer su održali plenum ispred zgrade fakulteta na kojem su zatražili smjene dekanice Sandre Bischof te njezinih prodekana radi niza birokratskih nepravilnosti i sumnji u ilegalno poslovanje fakulteta, piše H-Alter.

Iako je vremenska prognoza sinoć bila sve samo ne prikladna za okupljanje na otvorenom, dekanica je putem službenog objašnjenja izrazila bojazan za sigurnost ljudi i imovine jer na fakultetu postoje kemijski laboratoriji sa opasnim supstancama. Iz tog razloga plenum se održao ispred fakulteta.


foto: Facebook

Temeljni problem na fakultetu su ilegalni upisi u više godine studija, odnosno upisi koji se kose s odredbama Statuta Sveučilišta u Zagrebu. Sveučilište u Zagrebu ustanovilo je kako se studentima omogućavao upis apsolventske godine unatoč Bolonjskom sustavu studiranja. Studenti navode kako su u svibnju apsolventima oduzimani indeksi kako bi im se protuzakonito upisao pad predmeta na kraju akademske godine, a i pitaju se zašto njihove školarine velikih iznosa nisu evidentirane u ISVU sustavu, već stoji da su subvencionirani iz EU fonda ili oslobođeni plaćanja odlukom visokog učilišta. Time se otvara pitanje gdje je završio taj novac.

Radi svih navedenih nepravilnosti, plenum je zatražio da dekanica Sandra Bischof i ostatak prodekana u roku od pet dana dobrovoljno daju ostavke, a u suprotnom će zatražiti od rektora Damira Borasa da ih on smjeni.


foto: screenshot/vecernji.hr

Kao jedan od velikih problema navodi se izrazito niska prolaznost na kolegijima profesorice Edite Vujasinović od svega 13 posto, što studenti smatraju mehanizmom punjenja fakultetskog proračuna, a neprihvatljivo im je da je profesorica ujedno i prodekanica za financije.

Problem fakulteta predstavlja i disfunkcionalni Studentski zbor do čijeg popisa članova studenti ne mogu doći kako bi ostvarili komunikaciju, već im se ovo fantomsko tijelo povremeno javlja putem Facebooka i to s dezinformacijama. Radi toga, plenum je jučer zatražio raspuštanje postojećeg Studentskog zbora.

Osim nabrojanog, problem jest i sadržaj studijskih programa koji nije usklađen s potrebama studenata, nedovoljno kvalitetni resursi, prostor i pristup opremi studentima dizajna, nedostatak adekvatnog mentorstva te neisplate honorara studentima i suradnicima fakulteta.

Sljedeći plenum najavljen je za sljedeći ponedjeljak.

L.B./izvor: H-Alter
foto: screenshot/vecernji.hr

Još vijesti