Vodič za brucoše

'Zašto uopće studiramo?': Studenti Učiteljskog fakulteta pridružili se prosvjedu nastavnika zbog diskriminacije

MojFaks | Vijesti, 11.07.2018.'Zašto uopće studiramo?': Studenti Učiteljskog fakulteta pridružili se prosvjedu nastavnika zbog diskriminacije

Učitelji i nastavnici u Hrvatskoj godinama su već u nezavidnom položaju što zbog niskih plaća, što zbog toga što sve češće ostaju zbunjeni odlukama različitih ministara obrazovanja i znanosti kroz godine, baš kao i sada s aktualnom ministricom Blaženkom Divjak. Zbog nezadovoljstva zbog promjene točke u Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj koja ih izravno diskriminira, otišli su putem Markova trga te održali prosvjed.

Zbog Nacrta konačnog prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te sporne odredbe u Članku 29. kojim se mijenja stavak 6 u Članku 105., brojni nastavnici zamjeraju ministrici Blaženki Divjak te su svoje nezadovoljstvo iskazali današnjim prosvjedom u 8:30 na Markovu trgu.

Izvor: zakon.hr

Naime, učitelji smatraju da su spornim Člankom 29. diskriminirani te da ih se dovodi u nepovoljan položaj. O čemu se zapravo radi? Riječ je o tome da se sada kadar s učiteljskih fakulteta s dvopredmetnim studijima rangira (odnosno, pojačanih programa iz nastavnih predmeta) kao treće na listi prilikom zapošljavanja i javljanja na natječaje za posao učitelja u osnovnoj školi. O tome je pisao i portal vijesti.hr te je objašnjeno da to zapravo znači da će osobe, koje su primjerice završile FER i imaju pedagoško - psihološko -didaktičko metodičko obrazovanje, trebaju imati prednost pred, primjerice, razrednom nastavom s pojačanim predmetom.

Studenti učiteljskih fakulteta podržali prosvjed uz pitanje "Zašto uopće studiramo?"


U našu redakciju javila se studentica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu te nas izvijestila o tome da će se i studenti pridružiti prosvjedu te podržati svoje starije kolege jer će se i oni ubrzo naći u "njihovim cipelama". Ona je trenutno na 4. godini Učiteljskog studija s pojačanim hrvatskim jezikom. Studentica se pita zašto uopće studira ako pojačani predmeti na studiju ako im oni zapravo ne znače.

Početak prosvjeda... foto: M.D./privatna arhiva

"Kao netko tko je pri kraju fakulteta i tko će već iduće godine tražiti posao u struci, jako me smeta što ministrica Divjak pokušava učiniti. Mi, studenti Učiteljskog studija s pojačanim predmetima (engleski jezik, njemački jezik, hrvatski jezik, informatika, likovna kultura, odgojne znanosti) kroz svih pet godina slušamo pedagoške kolegije, metodike osnovnoškolskih predmeta i kolegije koji su vezani uz naš pojačan predmet, a ovom se izmjenom u zakonu stavljamo na treće mjesto na listi prioriteta za zapošljavanje prilikom javljanja na natječaj. Ljudi se iz Hrvatske masovno iseljavaju i to uzrokuje smanjenje broja učenika i razreda, a time i povećanje tehnoloških višaka, ne samo u razrednoj, već i u predmetnoj nastavi. Kvote ostaju nepromijenjene, a kasnije nam se osporava dio diplome tako što nas se degradira kod zapošljavanja preko noći, bez analiza, rasprava, provjere specifikacija...", ispričala nam je.


Isto tako, studentica je baš kao i njeni kolege s fakulteta nezadovoljna nemogućnošću polaganja stručnog ispita iz pojačanog predmeta za koji se školuju pet godina. Tvrdi da će se spomenutim zakonom oduzeti pravo učitelja koje im pripada te im se umanjiti njihova vrijednost i mogućnost zaposlenja.


Foto: M.D../privatna arhiva

"Istovremeno to naše pravo se ustupa osobama koje imaju puno veće mogućnosti zaposlenja i bez okupiranja naših malobrojnih radnih mjesta. Ako nam ti pojačani predmeti očito ništa ne znače, ne znam zašto i dalje postoje studiji na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu s pojačanim predmetima. Za što mi studiramo onda?! Zašto slušamo kolegije i polažemo ispite? Da bi netko s nekog lijevog fakulteta došao, odslušao nekoliko pedagoških kolegija i dobio posao prije nas koji smo pet godina drvili po metodici i didaktici.", kaže studentica.

Prema riječima studentice, polako dolazi sve više učitelja na prosvjed koji je počeo u 8:30, a mi se nadamo da će se ovaj problem riješiti jer bi bilo zbilja neodgovorno školovati mlade, a ne imati mjesta za njih na tržištu rada.

Ivana Petrić
foto: M.D./privatna arhiva


učiteljiprosvjedstudenticaUčiteljski fakultet u Zagrebuzakondiskriminacija


Prati nas na Instagramu!