V.K. u Vijesti

Online nastava osiromašila roditelje? Plaćaju i do 3500 kuna za instrukcije, pisanje zadaća pa čak i rješavanje ispita

Sa završenom školskom godinom, a uskoro i akademskom, podvlači se linija i donose zaključci o utjecaju pandemije na obrazovanje, ali i kućni budžet. Jesu li učenici i studenti uštedjeli online školovanjem?

24. lipnja 2021 13:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Već dulje vrijeme pišemo o utjecajima korone na mentalno zdravlje i standard života, a odnedavno i o popuštanju mjera na fakultetima. Iako se često smatra da su studenti i njihove obitelji uštedjeli radeći i studirajući od kuće, nedavno istraživanje Nove Ekonomije ipak tvrdi da je realno stanje drugačije.


>>>Studirat će dulje, ali više nije mogla: Zagrebačka studentica pauzirala godinu zbog korone i online nastave<<<


>>>U domu prije i za vrijeme pandemije: 'Korona-brucoši nikad neće znati što je PRAVI studentski život'<<<


Također smo prenijeli i argumentaciju poznatog splitskog profesora u kojoj se dotiče statistike koja pokazuje da je  velik broj učenika u Hrvatskoj razred završilo odličnom ocjenom, što smatra nerealnim pa ovakve ocjene naziva "korona-poklonima". Prema novom istraživanju portala Nova Ekonomija, a prenio srpski Kurir, potražnja za privatnim satima poduke i instrukcijama za vrijeme online nastave samo je ojačala.


Roditelji plaćali za rješavanje zadaće pa čak i ispita


Čak 12 posto roditelja koji su sudjelovali u ovom istraživanju izdvajalo je i do 100 eura za dodatne sate i edukacije za svoju djecu. Nadalje, njih skoro petina je izdvajala od 100 do 300 eura, manje od četvrtine ljudi je izdvajalo do 500 eura i visokih 17,2 posto je izdvajalo i više od toga. Prema rezultatima, 28,5% obitelji nije koristilo nikakve privatne edukacije ili sate.


>>>Povratak u predavaonice u cijeloj Hrvatskoj: Od sutra opet uživo na fakultetima<<<


Oko 60% ispitanika je navelo da je prije korona krize plaćalo instrukcije ili koristilo neki drugi vid dodatne nastave, a za vrijeme korone taj je broj porastao na 71,6 posto. Čak je 10 posto ispitanika priznalo kako su platili za pisanje domaćih zadaća za svoju djecu, pa čak i pisanje ispita za vrijeme online nastave, za što su u prosjeku izdvajali preko 100 eura.


Kurir prenosi i podatak da je više od polovice ispitanika za dopunsku nastavu angažirala dva ili više profesora, a kao glavne su razloge naveli "nedovoljno jasnu i ubrzanu nastava u online okruženju" (62 posto), zatim jer "nastavnici nisu predavali" (25 posto) te "preteško gradivo" (7,8 posto).


>>>'Možete li mi riješiti Međunarodnu ekonomiju?' Studenti plaćaju 'masne' cifre da netko drugi polaže ispite umjesto njih<<<


Po pitanju onih roditelja koji nisu plaćali nijedan oblik privatne nastave, u 58 posto to nisu učinili jer, kako tvrde, "nije bilo potrebe", dok se 13 posto ispitanika u potpunosti protivi ovakvom privatnom obliku nastave. Ostatak ispitanika naveo je da nisu imali dovoljno financijskih sredstava za dodatne edukacije ili su se sami posvetili obrazovanju svoje djece. 


izvor: Kurir.rs

Još vijesti