Vodič za brucoše

Zbog smrti studenta Cambridge proglasio 3 dana žalosti: 'Mihajlo je mogao biti Nobelovac, nikada mu nije silazio osmijeh s lica...'

MojFaks | Vijesti, 13.11.2019.Zbog smrti studenta Cambridge proglasio 3 dana žalosti: 'Mihajlo je mogao biti Nobelovac, nikada mu nije silazio osmijeh s lica...'

Srpski mediji pišu o 22-godišnjem Mihajlu Sporiću, genijalnom studentu fizike, stipendistu prestižnog Cambridgea i potencijalnom Nobelovcu, koji je izgubio bitku sa zloćudnom bolešću.

Prošloga petka iz Engleske je stigla crna vijest da je Mihajlo izgubio bitku s karcinomom pluća s kojim se borio više od dvije godine. Kako pišu srpski mediji, mjesec dana prije odlaska na koledž Trinity u sklopu Sveučilišta u Cambridgeu, dijagnosticirana mu je ova teška bolest. Unatoč tome, studirao je, osvajao nagrade, bavio se sportom, svirao klavir, živio punim plućima.

Ovaj iznimni mladić studirao je na dva fakulteta u Srbiji – Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu te na Fizičkom fakultetu. Osvojio je brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima iz fizike, astronomije, matematike i brojnih drugih polja. Osvajao je medalje na natjecanjima u Švicarskoj, Kazahstanu, Rumunjskoj, a ovjenčao se i brojnim diplomama i stipendijama.

Ravnatelj Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović koju je ovaj mladi genijalac svojedobno pohađao izjavio je da je Mihajlo bio možda najbolji učenik ikada proizašao iz te škole. Prošloga petka svi su učenici ove škole plakali. Kako navode mediji, Mihajlo je svoje znanje rado prenosio mlađim generacijama, volontirajući na Međunarodnom kupu matematičke gimnazije, sudjelovanjem na matematičkim radionicama za osnovnoškolce.


U čast ovog nadarenog studenta koledž Trinity proglasio je trodnevnu žalost.

L.B./foto: Screenshot/YouTube/Exit fondacija


Mihajlo SporićTrinityCambridgekarcinom plućafizika


Prati nas na Instagramu!