Mojfaks.hr u Vijesti

Zbog zatvaranja studentskih domova - kreće potraga za stanovima u Zagrebu

Zbog obnove studentskih domova u Zagrebu očekuje se veća potražnja stanova za najam. Cijena najma iznosi od 7 do 12 eura po kvadratu, ovisno o lokaciji i uređenosti.

3. kolovoza 2015 13:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Unatrag nekoliko godina podstanari u Hrvatskoj u puno su povoljnijem položaju nego prije. Razlog tome su brojni stanovi za iznajmljivanje, što ruši cijenu najma. Istodobno, podstanari imaju mogućnost biranja pa se uglavnom traže uređeni stanovi koji su u gradskim četvrtima s kvalitetnom infrastrukturom ili u blizini škola, fakulteta ili radnog mjesta.Dobrodošlo je i etažno centralno grijanje, obavezan je bežični internet i mogućnost parkiranja.

Prednost imaju i stanovi u višestambenim zgradama, a cijena najma iznosi od 7 do 12 eura po četvornom metru, ovisno o lokaciji i stupnju uređenosti. Posrednici u agencijama za prodaju i najam nekretnina vjeruju da će cijene ostati i nadalje takve i da ih neće povisiti ni očekivana povećana potražnja početkom nove školske godine. Naime, u Zagrebu su zbog obnavljanja zatvoreni studenstki domovi Stjepan Radić i Cvjetno pa se studenti moraju sami snaći dok radovi ne budu gotovi.

Najtraženije su garsonijere, jednosobni i dvosobni stanovi do 50-ak četvornih metara te namješteni stanovi koji najmoprimcu pružaju kvalitetan boravak.



I za podstanare i za iznajmljivače važno je potpisivanje ugovora kojim se reguliraju međusobna prava i obveze.To je i važeći dokument kojim se mogu, dođe li do toga, i na sudu razriješiti mogući sporovi. Najmodavac je obavezan sklopljeni ugovor o najmu u roku od osam dana predati u poreznu upravu kako bi mu se mogla odrediti mjesečna porezna obveza.

Članak pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Večernji list
foto: freeimages

Još vijesti