Mojfaks.hr u Vijesti

Žene i muškarci fotkaju selfije nogu u znak potpore studentici iz Alžira

Djevojke i žene počele su fotografirati selfije svojih nogu u znak potpore studentici koja je izbačena s ispita jer je nosila suknju duljine do iznad koljena. Ženama su se pridružili i alžirski muškarci kako bi podržali izbačenu studenticu prava.

20. svibnja 2015 16:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ranije ovog mjeseca, neimenovanu studenticu prava iz Alžira profesor je izbacio s ispita jer je na fakultet došla u suknji do iznad koljena. Pravni fakultet u Alžiru pojasnio je da se od studenata očekuje "pristojno odijevanje" te su odbacili optužbe za diskriminaciju.



Dekan fakulteta Mohamed Tahar Hadjar, u intervjuu za TSA Algérie rekao je da je supervizor na ispitu donio ispravnu odluku: "Kratke suknje nisu dozvoljene na fakultetu...Njihov je posao da provode pravila fakulteta...koji zahtijeva pristojnu odjeću, kako za djevojke tako i za dečke." Za njega je cijela ova priča trivijalna.



No, pokazalo se da Alžircima baš i nije. Ljuta zbog fakultetskih pravila, studentica Sophia Jama pokrenula je grupu "Ma dignité nest pas dans la longueur de ma jupe" (Moje dostojanstvo ne ovisi o duljini moje suknje) u kojoj žene i muškarci objavljuju fotografije svojih golih nogu u znak protesta. Album ovakvih fotografija objedinjen je pod imenom "ljute noge".



Jama je izjavila da je stranicu pokrenula iz solidarnosti te kako se izbačena studentica ne bi osjećala usamljeno. Za France24 izjavila je: "Žensko tijelo postalo je bojno polje u Alžiru. Ako ne dignemo glas, mi žene izgubit ćemo mnogo od ove slobode na javnim mjestima što smo imale."



Jama se nada da će njena FB stranica postati "upozorenje onoga što se svaki dan događa ženama". Dodala je: "Čak i žene koje se prekrivaju hijabom podržavaju ovu priču jer se susreću sa sličnim problemima. Šutnjom gubimo naša mala postignuća, ali i status slobodnih u javnom prostoru."



U međuvremenu, Jama potiče ljude da svoje fotografije dijele u njenoj FB grupi.

L.B./izvor: Buzzfeed
foto: Facebook

Još vijesti