Vodič za brucoše

Previše 'štrebanja' nije dobro: 5 znakova da ste pretjerali s učenjem

MojFaks | Vodič za brucoše, 28.10.2021., Autor: Vanessa K.I mozak treba odmor!
Foto: Markus Pfaff/Shutterstock

Za vrijeme ispitnih rokova studenti najčešće govore samo dvije rečenice: ili da još nisu ni počeli učiti ili da ne dižu nos iz knjige. Ovi potonji uče nekoliko sati u bloku, bez pauze pa se dogodi 'blokada' u kojoj mozak više ne pohranjuje informacije pa stoga ništa ni ne pamte.

Da, i to se može dogoditi, posebice ako je vrijeme kolokvija ili ispita. Svakom se studentu dogodi da odgađa učenje do zadnje sekunde, a onda su stigu rokovi. Nekoliko tjedana "grijanja stolca" karakteriziraju danonoćno učenje i iscrpljivanje u pokušaju da što više podataka zapamte u što krećem roku.


>>>[FOTO] Kad jesenski rokovi pokucaju na vrata: Dečki koji spavaju ispred knjižnice postali HIT<<<


No, kao i u svemu, ni s učenjem ne treba pretjerivati. Iako ovakva metoda "učenja pet do dvanaest" rijetko kome odgovara, studenti joj se često okreću zbog manjka vremena između ispita.


Više ne možete pamtiti


Ako shvatite da čitate neku rečenicu iznova, već sedmi ili osmi put zaredom i ne možete ju zapamtiti, vrijeme je za pauzu. Koncentracija i sposobnost pamćenja opadaju s vremenom koje provodite nad knjigom stoga uzmite predah kad god osjetite zamor ili da vam misli "lutaju". No, ovo ne treba zamijeniti s lijenošću ili nedostatku motiva ili koncentracije da započnete s učenjem. Ukoliko neko vrijeme uspješno učite, udubljeni u gradivo, pa osjetite da više ne ide i da vam je gradivo postalo nerazumljivo, vrijeme je za pauzu.


Tikovi oka


Jedan od fizičkih simptoma zamora, pada koncentracije i gubitka sposobnosti učenja je i trzanje oka. Skrenite pogled s knjige i malo predahnite, jer time odmarate mozak i bilo kakve napetosti unutar oka i očnih živaca koja može nastati uslijed dugotrajnog "buljenja" u skripte i knjige.


>>>Taman za isprobati prije ispitnih rokova! Otkriveno da je moguće učiti tijekom spavanja - ali postoji 'kvaka'<<<


Nesanica ili snovi o učenju


Snovi imaju posebno mjesto u našoj podsvijesti. Postoje mnogi tumači snova, pa čak i znanstvenici koji se isključivo bave proučavanjem snova i ljudske podsvijesti. Snovi su navodno samo vizualni način s kojim se naša podsvijest suočava s problemima naše stvarnosti, stoga ako sanjate da učite ili da vas knjige napadaju, vrijeme je za pauzu. Ista vrijedi i za nesanicu! Ako vam stres zbog učenja ne dozvoljava spavati jasno je da ste pretjerali s učenjem. Zbog noćnih mora i nesanice, funkcije mozga drugi dan su usporene, kognitivna sposobnost umanjena pa ćete si učiniti "medvjeđu uslugu" ako pokušavate učiti bez odmora i neispavani.


Krivo pišete ili čitate riječi


Kad je iscrpljen i umoran, mozak će pokušati unaprijed "razumjeti" ono što vidimo, čujemo ili radimo, a zbog umora rezultat će uglavnom biti pogrešan ili izmijenjen u nekom obliku. I u ovom je slučaju krajnje vrijeme za pauzu i odmor.


>>>Kalkulator spavanja treba svakom studentu: Ne treba ti 8 sati sna da odmoran odeš na ispit – evo u čemu je fora<<<


Osjećaj depresije


I to je moguće. Osim što u vrijeme rokova rijetko tko uspije balansirati društvene kontakte, dovoljno sati sna i uravnoteženu prehranu, često se od pretjeranog učenja studenti mogu osjećati depresivno. Uz to, često se događa da više ništa ne osjećaju, što je također jedan od simptoma.


Pauze i odmori tijekom učenja iznimno su bitni kako za psihičko, tako i za fizičko zdravlje svake osobe, posebice ako su izloženi velikome stresu. Stoga, tijekom učenja nemojte zaboraviti odmoriti, usporiti i predahnuti od gradiva koje pokušavate savladati i zapamtiti.


previše učenjasimptomiispitni rokovidepresijanesanicaodmorpretjerivanje s učenjem


Prati nas na Instagramu!