Vodič za brucoše

7 zlatnih pravila za preživljavanje prvog tjedna na faksu

MojFaks | Vodič za brucoše, 11.08.2016.7 zlatnih pravila za preživljavanje prvog tjedna na faksu

Bit će stresa. Puno.

U vrtlogu sastanaka brucoša, sastanaka studenata s kojima ćeš studirati sljedeće tri, a možda i sljedećih pet godina, nepoznatih lica, slobode koja dolazi s novom adresom daleko do roditelja, susreta s poznatom ekipom i gomile informacija o rokovima, obavezama i novim kolegijima – prvi tjedan nove akademske godine može biti stresan. Posebice brucošima.

Toliko je posla i obaveza, a tako malo naputaka kako se organizirati i kako sve strukturirati, ali sigurno ste spremni na sve izazove koje vam studij priprema. Uz nekoliko trikova i savjeta, svaki će početak biti lakši! Zato se pripremite i odradite povratak u stvarnost nakon bajkovitog ljeta na najbolji mogući način.

Iskoristite sve resurse fakulteta
Bez obzira jeste li brucoši ili na nekoj višoj godini studija – koristite sve savjetodavne službe i materijale koje vam fakultet nudi.

Među brucošima je tipično da se pokušavaju uklopiti u nosu sredinu o kojoj nemaju pojma kako se ne bi isticali ili u očima starijih kolega izgledali poput neiskusnih pačića. Stariji pak studenti mogu osjećati veću dozu samopouzdanja pa će biti skloniji stavu "kako ćemo, lako ćemo" što se tiče raspitivanja o kolegijima, rokovima za seminare, predstavljanjima novih programa i sl.

Ako vam je potrebna pomoć – zatražite je, nema u tome ništa loše. Obratite se starijim kolegama, studentskom klubu ili studentskome savjetovalištu, profesorima ili tetama u referadi. Iskoristi sve resurse koje fakultet priprema za svoje studente: vodiče, savjetovališta, korisničke službe – tako će vam na samome početku pomoći osobe koje su najkvalificiranije, a vi ćete lakše napraviti plan pohađanja predavanja, davanja ispita, predaje seminara. Malo više truda na početku može vam uštedjeti mnogo živaca kasnije, ali i poboljšati "krvnu sliku" u indeksu.

Ostavite obiteljsko gnijezdo na staroj adresi
Ovo je posebno bitno za brucoše! Prvi tjedan u novom i nepoznatom prostoru stresan je, a pomalo i samotan ako niste u novi grad došli s još nekoliko srednjoškolskih poznanika.

U ovim okolnostima svatko taži neko instant rješenje kako bi se osjećao dobro i sigurno pa će mnogi vjerojatno posegnuti za telefonom i zvati kući ili prvih nekoliko vikenda bježati roditeljima i na poznata mjesta.

Grčevito držanje za poznate ljude spriječit će vas da stvarate nova poznanstva – a to je poanta prvog tjedna na fakultetu.

Nemojte očekivati da će vam cimer biti i najbolji prijatelj
Svi radimo tu grešku: pretpostavljaš da ćeš s osobom kojom ćeš dijeliti relativno maleni prostor ostvariti duboku vezu i prijateljski odnos. Bez obzira cimerite li se s prijateljima iz djetinjstva, srednje škole ili sasvim nepoznatim osobama – svađa će biti, stresa će biti i nesuglasica isto.

Stari poznanici na fakultetu će se vjerojatno pretvoriti u neke nove osobe, a šanse da vam potpuno nepoznata osoba odgovara kao cimer, a k tome još i kao prijatelj, su 50-50. Ako ispadne da se s cimerima super slažete – odlično! Samo je dobro da od početka ne gajite iluzije da će sve biti savršeno.

Nemojte partijati previše...
Prvi tjedan faksa – prvi tjedan slobode!
No, nemojte ju uzimati zdravo za gotovo niti misliti da će trajati zauvijek. U ovu zamku upadaju svi studenti, a ponajviše brucoši koji tek moraju otkriti koji je optimalan omjer rada i druženja na fakultetu.

Puno mladih na početku akademske godine misli da su obaveze još daleko, da imaju dovoljno vremena za "ufuravanje" u studentski način života i da si smiju malo produljiti ljeto i ležernost koju ono donosi, ali zapravo nije tako. Slobodno propustite koji tulum – ako se ne pojavite ovaj tjedan, otići ćete sljedeći. Neće svijet propasti, a vas izbaciti iz društva ako koji put i odbijete izlazak ili poziv na druženje.

...ali ni premalo!
S druge strane, šok prvog tjedna studija na neke djeluje obrnuto pa požele ostati u svojim sobama što je dulje moguće. Druženje s nepoznatim licima može biti neugodno, ali ovo su dani rezervirani za konstantno izlaženje iz zone ugode tako da se svakako morate ohrabriti i upoznati što je više kolega i profesora.

Kave između predavanja, nakon zadnejg predavanja i druženja vikendom odličan su način da se udomaćiš na fakultetu, pohvataš sve zaostatke i novosti i stvoriš mrežu prijatelja s kojima ćeš lakše razmjenjivati materijale, polagati ispite, žaliti se na opterećenja i loše rezultate na testovima.

Suzdrži se od razuzdanih avantura za jednu noć
O da, vjerojatno nikad u životu nećete u tako kratkome roku upoznati i biti izloženi tolikom broju novih, zanimljivih i privlačnih kolegica i kolega. Imajte na umu da na samom početk nećete znati ništa o tim osobama i da je preporučljivo da prije bilo koje avanture ipak donekle upoznate potencijalnog partnera.

Jedna noć nije vrijedna lošeg osjećaja kasnije kad shvatite da se ni u čemu ne slažete ili ste jedno drugome bili samo trofej.

Nemojte stvarati čvrsta mišljenja o drugima
Prvi tjedan nastave nije najbolji pokazatelj nečije sposobnosti, inteligencije, humora, pouzdanosti.
To je vrijeme kad smo svi skloni griješiti, još uvijek se nisu "uštrumfali" u novi ritam, mozak nam radi na nekoj drugij (ljetnoj) frekvenciji, hvatamo sve informacije, lovimo konce... Kao što se ni vi ne bi trebali sramiti postavljati pitanja i ponekad pogriješiti, nemojte za to isto predbacivati kolegama.

Svima je potrebno neko vrijeme da se prilagode novonastalim okolnostima. Možda vam je netko čudan, nespretan ili ga bije loš glas (voli popiti, lak/a je i slično), ali nemojte nasjedati na ove fore: ne širite tračeve, ne osuđujte druge (barem ne dok ih ne upoznate) i budite otvorenog uma.

Sretno!

L.B./foto: Pixabay


savjetiprvi tjedan faksanova akademska godinapočetakprvikoracifaxebancija


Prati nas na Instagramu!