Vodič za brucoše

Ispiti, iksice i kilogrami viška: evo zašto se studenti debljaju na faksu

MojFaks | Vodič za brucoše, 07.10.2016.Ispiti, iksice i kilogrami viška: evo zašto se studenti debljaju na faksu

Jedna od stvari koja već na samom početku oduševi veliku većinu studenata – usudimo se reći čak i sve – svakako je menza i blažena x-ica!

Divne tete u menzi, odnosno "zamjenske mame" pripremaju odlična i ukusna jela, a desert poslije ručka ili večere neizostavan je dio obroka jer za povoljnu cijenu možemo napuniti svoje trbuščiće, tako da nam ni nebo više nije granica!

No, dok se širi naša sreća zbog te činjenice, širi se i naš trbuščić koji polako, ali sigurno prelazi iz umanjenice u uvećanicu. Zaključak?

Dolazak na fakultet često znači nekoliko kila više, tako da vas osim životnih promjena čekaju i one fizičke; one zbog kojih "svaki dan idete na dijetu" – vječito "od sutra".

..9 stvari koje su bolje od savršenog tijela...


"Jedem duplo više nego inače za vrijeme faksa"


Većina studenata priznala nam je objasnila kako je tijekom studiranja manjak kilograma rijetka pojava, a višak gotovo "pod mus". Razlozi za to su najčešće stres tijekom ispita, obilan ručak i večera u menzi, fakultet, a sa svime time kao šlag na torti dolazi nedostatak kretanja, kao i manjak vremena.

Lucija kaže da, kada je pod stresom, pojede duplo više nego inače jer – kaže – jedeš kad ti se ne da učiti i kad si nervozan. Neko je vrijeme puno vježbala dok je trajao semestar, no to postane prošlost kada počnu ispitni rokovi. Smatra da možemo uskladiti barem fakultet i zdravu prehranu ako to zbilja želimo i ako se potrudimo, dok je vježbanje nešto teže uskladivo ako smo cijeli dan na faksu.

Sličnu sudbinu dijeli velik broj studenata


"Početkom studija definitivno je bilo više debljanja nego mršavljenja. Nije to bila neka drastična promjena, ali 'novi način života', neredovita prehrana, previše kofeina, višesatna predavanja i premalo kretanja rezultiralo je s nekoliko kilograma viška", kaže Maja.


foto: geek.hr

Mogu čak reći da kada sam ulovila taj novi ritam i shvatila kako fakultet i profesori funkcioniraju, vratila sam se na staro jer sam mirnije i bolje mogla rasporediti vrijeme, tako da je automatski bilo i manje stresa
", objašnjava Maja.

Stres bi često, kaže studentica Martina, rješavala kojom čokoladicom (pre)više, a i velikim porcijama u menzi je, tvrdi, teško odoljeti. No, smatra da debljanje nije nešto što se studentima nužno mora dogoditi.

...4 razloga zbog kojih se tvoje tijelo mijenja tijekom studiranja...


"Sve se može, bitna je volja. No, da studentima nedostaje vremena, to se ne može negirati. Sve je stvar u organizaciji i malim svakodnevnim odricanjima", smatra Martina.

Jeleni je, osim već genetske predispozicije, veliki problem predstavljao i manjak sna i kretanja, ali i velika količina stresa koju je pratila loša prehrana. No, ponekad ipak nađe vremena za barem kratku tjelovježbu.

"Svaki dan imamo 30-ak minuta za sebe da barem prošećemo, ako već ne vježbamo. Što se tiče zdrave prehrane, mislim da je to stvar koju smo donijeli sa sobom. Uz to, menze imaju i hranu koja nije pečena u dubokim masnoćama i nitko nam na tanjur ne stavlja hranu koja obiluje kalorijama", ukazala je Jelena na jedan od problema.

Za vrijeme faksa neki studenti drastično - mršave


No ipak ima studenata na koje fakultetski stres utječe potpuno drugačije. Primjerice, Silvija nam je rekla kako za vrijeme rokova jede duplo… ali duplo manje, a uz puno brige niti ne osjeća glad ili potrebu za jelom.

"Za vrijeme ispitnih rokova sam, umjesto krvi, puna kofeina, malo spavam, previše se brinem i moj se dom pretvori u 'groblje' poluispijenih šalica kava, a kombinacija velike količine kofeina i duhana, bez unosa (zdrave) hrane, rezultira s nekoliko kilograma manje. Iz tog bih razloga studentima preporučila da pripaze barem na redovitu prehranu tijekom studiranja jer vam to može donijeti samo zdravstvene probleme, a ništa nije vrijedno toga, stoga budite oprezni jer ćete tek tada biti disfunkcionalni", savjetuje Silvija studentima.

Maja je zaključila da, kada se navikneš na određene situacije i novi ritam, s time dolazi i neki normalan životni tempo, a veliku ulogu ima i odrastanje i prilagodba.


foto: Shutterstock

"Kraj preddiplomskog i diplomskog studija proživjela sam u tom nekom laganijem i smirenijem ritmu, i automatski se to sve složilo na mjesto. Manje sjedenja, manje stresa, više slobodnog vremena, druženja na svježem zraku, manje izlazaka… a i odrastanje donosi neku samosvijest što je dobro, a što loše za naš organizam. Prestaneš se baviti nebitnim stvarima, manje se opterećuješ s detaljima i sve to utječe na zdraviji kako um, tako i tijelo", zaključuje Maja.

...Što uzrokuje famoznih +6 kilograma brucoša?...


Dragi (stari i novi) studenti, oba ova primjera predstavljaju neizostavnu pojavu manjka i viška kila na faksu, ovisno od osobe do osobe, no zajedničko im je to što oba mogu biti štetna i nezdrava jer uz povećan trbuščić donose i manjak sna i kretanja, ali i puno stresa, stoga pročitajte savjete studenata koji bi postupili drugačije da su mogli: učimo na primjerima drugih i studirajmo zdravo!

Mudro su zborile naše bake: zdravlje je uvijek na prvom mjestu - ako ga nemamo, kako onda (pravilno) studirati i uživati u studentskom životu? Budite ustrajni i dosljedni!

Lucija Špiljak
foto: Shutterstock


menzazdrava prehranabrucošidebljanjeprvikoracisamostalno


Prati nas na Instagramu!