Vodič za brucoše

Istraži metropolu u kojoj studiraš: Mjesta u Zagrebu koja bi svaki brucoš trebao posjetiti

MojFaks | Vodič za brucoše, 29.09.2016.Istraži metropolu u kojoj studiraš: Mjesta u Zagrebu koja bi svaki brucoš trebao posjetiti

Doći na studij u metropolu nije lako. Veliki grad, gužva i dezorijentiranost mogu dovesti do toga da se prvo putovanje od stana do faksa pretvori u avanturu.


No, kako vrijeme odmiče, svaki brucoš će upoznati grad, a time i deset mjesta koje bi svakako trebao treba posjetiti.

Mjesta koja će brucošima olakšati akademske obaveze


* Studentski centar, Savska cesta 25foto: Facebook@Studentski centar u Zagrebu


SC je najveća studentska institucija, koja nudi mnoge različite sadržaje. U njegovom sklopu se nalazi menza s tri linije, Studentski servis, Uprava, ali i nekoliko izložbenih i kazališnih prostora te kino-dvorana. Smješten je na vrlo prometnoj lokaciji i u blizini nekoliko najvećih fakulteta u gradu, pa je i dobro mjesto za sastajanje s kolegama i prijateljima.


* Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske bratske zajednice 4foto: Nacionalna i sveučilišna knjižnica, foto: nsk.hr


Ako uvijek želite znati više od drugih NSK je pravo mjesto za vas. Za godišnju članarinu od 100 kuna dostupna je literatura koju nećete uvijek i svugdje naći, a dobrodošle su i narudžbe iz inozemstva. Učiti možete radnim danom do ponoći ili subotom do 14 sati. No, nemojte slučajno nešto oštetiti jer se cijena naknada kreće od 40 kuna naviše.


...Super vodič za kretanje po Zagrebu: Evo kako najbrže stići od kuće do faksa (i ne izgubiti se)...


* Knjižnice grada Zagreba, Starčevićev trg 6Centralna knjižnica KGZ-a na 'Glavnom kolodvoru', foto: ziher.hr


Ako morate učiti na brzinu, posuditi neku važnu knjigu za ispit ili se u miru opustiti čitajući, KGZ stoji na raspolaganju. Djeluju na čak 44 lokacije u gradu, a za cijenu od 50 kuna godišnje imate pristup velikom broju stručne literature, ali i publicistike te beletristike. U glavnoj knjižnici, na Starčevićevom trgu, možete na uvid dobiti i rijetke sveske, ako su vam potrebne za studentski projekt ili za proširivanje znanja.


* Filozofski fakultet, ulica Ivana Lučića 3foto: Facebook


Svaki brucoš treba barem nakratko posjetiti Filozofski fakultet, mjesto gdje su se rađale ideje koje nisu ukalupljene u standardni okvir razmišljanja, gdje su organizirani najveći studentski prosvjedi i koje je i dalje jedan od većih opinion makera među studentima, zahvaljujući svom liberalnom pristupu, ali i mogućnosti učenja o različitim jezicima i kulturama. Ako vam pak to nije bitno, posjetite ga zbog Kluba studenata gdje se uvijek održavaju zanimljiva predavanja i radionice te zbog knjižnice, koja nudi mnoštvo skrivenih kutaka za mirno učenje ili druge aktivnosti.


* Ekonomski fakultet, Kennedyjev trg 6foto: interkonzalting.hr


Ekonomski fakultet je jedan od prostorno većih fakulteta u Zagrebu, stoga se mnoga predstavljanja i predavanja uglednih domaćih i stranih predavača. Osim toga, EFZG je rasadnik mnoštva studentskih udruga, među kojima su najpoznatije eStudent, AIESEC i HSA. Ako vas ni rad u udrugama ne privlači, onda će vas privući menza, koja dobro dođe onima koji žive ili studiraju u istočnom dijelu grada.


* Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83


Ako studiraš na Prometu, Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu ili Hrvatskim studijima, ne gine ti svakodnevni put autobusom u ovaj miran i velik prostor. No, osim ovih fakulteta, na Borongaju se nalazi i prostrana menza, koja je vrlo hvaljena među studentima, inkubacijski centar za bioznanosti, te novi prostori Sveučilišnog računskog centra.


..Dolaziš na faks u drugi grad? Stvari koje obavezno moraš napraviti čim stigneš!...


U budućnosti je planirano preseljenje Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Akademije dramske umjetnosti, Fakulteta političkih znanosti te djelomično preseljenje Muzičke i Likovne akademije. Osim toga, planiraju se i sportski sadržaji te novi studentski dom i prostorije za institute i državne agencije.


Po dovršetku projekta Borongaj bi trebao zaprimati 35.000 studenata i tako biti novi studentska destinacija u gradu.


* Studentski dom "Stjepan Radić", Jarunska ulica 211. i 12. paviljon SD-a Sava, foto: unizg.hr


Popularna Sava je najveći studentski dom u Zagrebu, ali i Hrvatskoj, s više od 4000 kreveta. U njemu se događaju brojne sportske, zabavne i humanitarne akcije. To je mjesto stvaranja novih poznanstava, prijateljstava i ljubavi. Sa svoje dvije menze i brojnim drugim studentskim sadržajima, ovaj dom pruža sve svojim stanarima, ali i drugim studentima. Ako zbog ničega drugog, svaki student će barem jednom prespavati u domu, otići u menzu ili se naći s prijateljima prije odlaska u noćni život.


Trgovine, saloni, klubovi i kafići za svaki studentski džep


* Klub Roko, Jarunska ulica 5


A gdje studentski noćni život može početi nego u Roku. Klub se smjestio preko puta "Save" te ubrzo postao omiljena meta za provod studenata, zahvaljujući suradnji sa studentskim i zavičajnim udrugama studenata. Plod toga bili su nezaboravni koncerti izvođača iz Lijepe naše, ali i susjednih zemalja. U Roku se studenti mogu zabaviti i srijedom, kad je na rasporedu "Indeks night".


* Egoist Bar, Jarun (tržni centar) i City Center one West


Pod prepoznatljivim sloganom "Egoist. A tako dobar za sve“ ovaj caffe bar posluje gotovo 20 godina. Gosti su Egoist prepoznali po kvalitetnoj usluzi i vrhunskom Illy espressu koji priprema stručno osoblje "Coffee Experti". Osim u odličnoj kavi i ugodnom ambijentu, gosti mogu uživati u raznovrsnim događanjima i proslavama, pa čak organizirati i svoju vlastitu.


foto: Facebook@Egoist Bar Zagreb


Trenutno je u tijeku akcija za studente "Imaš X-icu“ koja traje do 03.11.2016. godine u kojoj studenti uz predočenje x-ice ostvaruju 50% popusta na sve Illy kave te uz to dobivaju i gratis napitak Jana vitamin!U pripremi su i nove pogodnosti za studente o kojima možete saznati više prateći Egoist na Facebooku ili Instagramu.


* KSET, Unska ulica 3foto: Facebook@KSET


Klub studenata elektrotehnike legendarno je mjesto na kojem su se okupljale brojne generacije studenata željnih brijačine uz žestoke rock ili alternativne bendove. Danas, osim koncerata, KSET, nudi i druge aktivnosti, podijeljene u devet sekcija: bike, disco, dramsku, računarsku, tehničku, glazbenu, planinarsku, video i foto, a ostvario je suradnju sa SC-om i Studentskim zborom te brojnim medijima i klubovima. Nalazi se odmah pokraj FER-a i u blizini SC-a, Filozofskog i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, što će svakom brucošu ubrzo postati dobro poznati put.


* Žiraffa, Ilica 70, Maksimirska 68, Gundulićeva 11, Nova ves 5, Aleja Matije Ljubeka bb


foto: Facebook@Žiraffa


Žiraffa je lanac kafića u kojima svaki brucoš jednostavno treba imati zagrijavanje prije pravog izlaska u noćni život. Razni happy-houri i prilično jeftina pića garancija su dobre zabave u ranovečernjim satima. Osim toga, Žiraffa je idealna za kavu s kolegama ili spoj, pa su ova mjesta idealna za pohod u bilo koje doba dana.

* Krivi put, Savska cesta 14foto: mapiranjetresnjevke.com


Kultno okupljalište studenata smjestilo se u blizinu SC-a, a ovo alternativno mjesto uvijek nudi za svakoga ponešto. Prvo, dvorište Krivog puta je vrlo prostrano, a stolovi i stolice ofarbani su šarene boje. Cijene pića idealne su za studentski džep, a atmosfera je skroz opuštena – bilo za druženje s prijateljima ili za psihičke pripreme prije odlaska na ispit.

* Food outlet Žabac, Tkalčićeva ulica 4


U srcu grada smjestio se Žabac Food Outlet koji na svojim policama ima brendiranu robu, ali po povoljnim cijenama. Kako se iz samog naziva može zaključiti, radi se o hrani, a sve je jeftinije u pola cijene. Osim hrane i bezalkoholnih pića, tu se mogu pronaći i alkoholna pića poput vina, piling za tijelo, baloni od sapunice i drugo. Primjerice, u Žapcu kroasan "7 Days" košta 2,50 kune dok ga u ostalim dućanima plaćamo 4, 50.


...Outlet o kojem svi pričaju: prvi dućan u kojem se hrana i špeceraj prodaju i za 90% nižu cijenu...


* Beauty Outlet, Kninski trg 9 (Vrbik)


Sve studentice će razveseliti cijene u salonu Beauty Outlet jer u njemu se mogu naći cijene kozmetičkih tretmana, a one su 30-40 posto niže nego u drugim salonima. Šišanje ovdje košta 25 kuna, depilacija od 25 do 45 kuna, ugradnja noktiju 65 kuna pa se pitamo zašto se ovoga prije nitko nije sjetio?

* Das Haus, Samoborska cesta 215foto: Facebook@Das Haus


Premda Das Haus nije na ovom popisu zbog niskih cijena nego zbog nečeg totalno drugačijeg što će vam ovaj klub pružiti. Za one koji će prvi put doći živjeti u Zagreb i koji se žele upoznati s alternativnom klupskom scenom, Das Haus je nešto sasvim posebno jer se radi o ogromnoj kući u kojoj se priređuju partiji, a kada pređete preko praga najpoznatijeg doma među partijanerima možete izabrati gdje ćete plesati – u dnevnoj sobi ili u garaži.

* 22000 Milja, Frankopanska 22


Među studentima je i dalje popularna Milja, a jasno je i zašto: sve kave do podne su 7 kuna, kava + mineralna voda Rommerquelle je 15 kuna, a kava + Cola je 19 kuna. Osim toga, već od četvrtka ondje kreće zagrijavanje za vikend s različitim i zanimljivim DJ-jevima koji će uljepšati večer svim gostima.


Milan Dalmacija, Ivana Petrić

foto: Shutterstock


vodič za brucošebrucošimjesta u Zagrebumjestaprvikoracifaxebancija


Prati nas na Instagramu!