Vodič za brucoše

Odijelo (ne) čini brucoša: Što obući za prvi dan predavanja?

MojFaks | Vodič za brucoše, 03.10.2016.Odijelo (ne) čini brucoša: Što obući za prvi dan predavanja?

Približava se prvi dan faksa, što za nas 'staru gardu' znači raskid s odmorom i obnova veze sa silnim obavezama i izbjegavanja istih. No, za brucoše to predstavlja nešto drugo.

Vjerujemo da su istovremeno prestrašeni i uzbuđeni, a raspoloženja im se mijenjaju iz minute u minutu, uz bilijun pitanja i jako malo odgovora. No, uz svu tu strku u glavi mjesta uvijek ime za vječno pitanje u većini (važnih) životnih situacija: 'Što ću obući?'

Znamo da odijelo ne čini čovjeka, no s druge će se strane velik broj ljudi za neki posebniji događaj potruditi oko svoje pojave i zato pomno odabrati odjeću jer je to prvi dojam koji ostavljaju prije nego što započnemo priču s novim kolegama.


foto: Pixabay

Upravo nas je iz tog razloga zanimalo što će brucoši obući na prvi dan kada će službeno kročiti na vrata fakulteta i sjesti prvi put u dvoranu, prvi put biti student na predavanju.

Ugodna odjeća važnija je od vanjskog izgleda


Iznenadilo nas je koliko su danas brucoši zapravo ležerni i ne razmišljaju previše o tome.

Primjerice, Goran smatra da je problem upravo to što "odijelo čini čovjeka", a on se ljudima ne želi prikazati u krivom svjetlu, stoga se neće posebno sređivati, naprotiv, doći će u odjeći kakvu inače nosi i u kojoj se osjeća ugodno.


foto: Pixabay

Isto misli i Lucija, koja kaže da joj je važno da izgleda uredno i da, iako drži do ostavljanja dobrog prvog dojma, ne misli da on ovisi o izgledu.

"Vrlo vjerojatno ću se istuširati, možda čak i uložiti više od 2 minute u slaganje outfita zbog one 'prvašićke' nervoze. Stvar je ugodnog osjećaja u vlastitoj koži nego u samom izgledu, iako je to najčešće povezano", tvrdi pak Lara. Što se tiče šminkanja i posebnog uređivanja za faks, Lara na to gleda kao na nešto što je čini "odraslijom".

"Vjerojatno ću nabaciti puder, da prekrijem prištiće koje je izazvao početak faksa, i maskaru, jer sam za ostalo trenutno nekompetentna i lijena, ali vjerujem da ću s vremenom početi više šminke koristiti, budući da nisam više dijete i to se nažalost na neki način očekuje od žena", kaže ova studentica.

'Ne želim izgledati kao da sam ispala iz ormara'


No, s druge strane, Dora za prvi dan faksa, gdje ih očekuje svečana podjela indeksa, već ima spremnu kombinaciju jer ne želi doći "kao da je ispala iz ormara", no smatra da će s vremenom postepeno imati sve manje volje za sređivanjem i šminkom.

Sličnog stajališta je i Nikolina, koja planira uložiti trud i odijene nešto posebnije od onog što inače nosi, no ne želi pretjerivati s odjećom, kao ni sa šminkom: diskretno i umjereno.


foto: Pixabay

Vjerujemo da studente više brine jesu li penkala i notes, što će većina njih uzeti sa sobom, dovoljni za prvi dan faksa i uvodna predavanja, budući da imaju ne baš jasnu sliko o tome što ih čeka.

Dakle, ne brinite jer su male mogućnosti da na faksu prvi dan sretnete kolegu u odijelu ili kolegicu u svečanoj haljini i štiklama! Naši su studenti, barem većina, ipak skromniji i umjereniji.

Sudbonosni outfit za prvi dan faksa


Da outfit za prvi dan faksa može biti sudbonosan dokazuju dvije studentice koje su upravo na faksu postale najbolje prijateljice - Romana i Valentina. Naime, srele su se na faksu i jedna drugoj bile poput ogledala: obukle su se toliko slično da čovjek ne povjeruje da nije dogovoreno!


foto: privatna arhiva

Eto, možda ipak ima nešto u pomnom odabiru odjeće – spaja vas s pravim ljudima.

Lucija Špiljak
foto: Pixabay


brucoši2016prvikoracifaxebancijaodjećaprvi dan predavanja


Prati nas na Instagramu!