Vodič za brucoše

Najbolji insajderski savjeti brucošima: Evo što od vas očekuju na ovom TOP zagrebačkom faksu i zašto niste spremni na učenje koje vas čeka

MojFaks | Vodič za brucoše, 28.02.2020.Najbolji insajderski savjeti brucošima: Evo što od vas očekuju na ovom TOP zagrebačkom faksu i zašto niste spremni na učenje koje vas čeka

Fakultet elektrotehnike u računarstva uvijek se bira kao prvi izbor, upisuju ga maturanti koji su na ispitima državne mature ostvarili najbolje rezultate, a na jedno upisno mjesto bore se dva najbolja maturanta.

Međutim, statistika pokazuje da su posljednje tri generacije maturanata nešto slabije u matematici, a i oni s najboljim rezultatima kada upišu FER i pređu u visokoškolski sustav, pokazuju manjkavost u znanju koje fakultet očekuje od njih – naročito u matematici. 

...Studenti nam otkrili: Koje su to najveće razlike između faksa i srednje?...


U razgovoru za Večernji list, docentica fakulteta Lana Horvat Dmitrović objasnila je budućim brucošima što na FER-u očekuju od studenata koji će u srpnju upisati taj fakultet.

Kako bi se brucoši što prije počeli uhodavati u novi i drugačiji način rada, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, od 2015. godine na ovom se fakultetu održava takozvani pretkolegij.  Kako Horvat Dmitrović govori, studenti koji upišu FER imaju malo problema s predznanjem, a veći je problem prilagodba na visokoškolsku matematiku, zato što je način predavanja drugačiji nego u srednjoj školi. 

...Kako mladi biraju fakultet koji će upisati? Iznenadit ćete se, ali možda ste baš i vi zato upisali svoj faks!...


"Oni smatraju da je matematika samo zadaci i računanje, ali mi na fakultetu moramo dati širu sliku. Krećemo s teoretskom podlogom i nakon toga se tek rade računarski zadaci, a na kraju sve završava s nekim problemskim zadacima i programiranjem, kako bi oni to matematičko znanje i vještine mogli primjenjivati kasnije" pojašnjava docentica, te dodaje i zašto je pretkolegij važan. 

"Kako bismo pomogli brucošima, mi smo uveli taj online kolegij od 2015.godine u rujnu u sklopu kojeg nudimo kratko ponavljanje srednjoškolskog gradiva. Većina njih je učila na površinski način, a mi od njih zahtijevamo dubinski pristup, da razumiju teorije i koncepte, da znaju povezivati stvara i nova znanja, kreativno rješavati probleme, razmišljati matematički", ističe docentica Horvat Dmitrović za Večernji list.  

...Ako ideš na pripreme za maturu – upast ćeš na faks? Studenti otkrivaju ima li smisla plaćati dodatno učenje vikendima...


Ovaj kolegij je opcionalan, a na početku se, prvoga rujna, riješi kratki test da bi se nakon mjesec dana mogli usporediti rezultati. Prednost pohađanja pretkolegija jest i skraćivanje perioda od 2 mjeseca koji prođe nakon mature do početka semestra, i ranije vraćanje u radne navike. FER organizira i radionice o aktivnom učenju tijekom kojih studente savjetuju na koji način trebaju učiti na fakultetu i otkrivaju brucošima što FER očekuje od njih.


foto: MojFaks

"Prva dva tjedna kada dođu na nastavu i mi počnemo pričati o teoremama, studenti su suzdržani, kasnije se omekšaju i otvore se ideji da se matematika uči. A kasnije učenje ovisi o njihovim preferencijama. Netko će bolje učiti ako samo sluša, neko ako si vizualizira, neko ako piše, neko čita, neko mora nešto napraviti kako bi naučio kako se nešto radi. Svi trebaju efikasnije učiti i pronaći svoju metodu", kaže docentica.

Statistika je pokazala da su studenti koji su slušali pretkolegij, kasnije lakše savladali gradivo. Jer vrijeme brzo proleti, a to se posebno vidi kada 1. listopada brucoši dođu na faks, a već za mjesec i pol započinju ispiti. Sve treba stići, a studenti ne počnu na vrijeme planirati i organizirati svoje obveze.

Prema docentici Lani, upravo ta nagla i brza promjena više potresa brucoše - nego samo gradivo. U kratkom periodu, studenti dolaze u novu sredinu, pojedini se teže prilagođavaju u novoj okolini i onda krene stres oko ispita i pritiska oko uspjeha. Zbog toga, bitno je početi ranije s prilagodbom. 

Za kraj razgovora, budućim brucošima, poručila je da jednom kada dođu na FER, samo polako, s vjerom u sebe i hrabro- sve možete! 

A.Z.
foto: MojFaks


brucošiFERdržavna maturamatematikaučenje

Prati nas na Instagramu!