Vodič za brucoše

Prošlo prvih 5 mjeseci najpoželjnijeg studija u Hrvatskoj: Brucoši zadovoljni, no hoće li morati u Zagreb na diplomski?

MojFaks | Vodič za brucoše, 18.03.2021., Autor: Lidija B.Od 2017. godine studij logopedije ne silazi s trona najpoželjnijeg studija među mladima u Hrvatskoj...
Foto: Savicic via Shutterstock

Sveučilište u Rijeci od akademske godine 2020./2021. nudi novi studij – logopediju. Ovaj je studij zadnjih par godina najpoželjniji među maturantima.

Ove je akademske godine startao još jedan studij logopedije – onaj u Rijeci. Osim u Zagrebu, ovo je tek drugi sveučilišni grad koji nudi željeni studij maturantima koji se odluče na upis ovog studija.


>>>Već ove godine! Još jedan hrvatski grad postaje destinacija za one koji žele na studij LOGOPEDIJE, ali i još jednog DEFICITARNOG zanimanja<<<


Top studij od 2017. godine


Iako je deficitarno zanimanje, ili možda baš zbog toga, logopedija se od 2017. godine profilirala kao izbor broj jedan mladih u Hrvatskoj. Analizom naših tekstova o najpopularnijim studijima koje objavljujemos svake godine, dolazimo do podatka da je u godinama prije toga, među medicinskim zanimanjima bila najpopularnija fizioterapija: 2016. godine bila je drugi najpoželjniji studij u RH nakon zagrebačke kineziologije, a logopedija je zauzimala peto mjesto. No, nakon te godine logopedija uvjerljivo zauzima tron – svake godine iznova.


>>>Top 5 fakulteta ove godine: Na najpoželjnijem studiju čak 8 maturanata bori se za 1 upisno mjesto!<<<


Velikoj poželjnosti svakako je doprinijela i činjenica da je logopediju do ove akademske godine bilo moguće studirati samo na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.


Ova poželjnost nije se mijenjala ni ove godine, a uzroke iste za portal Svjetionik prokomentirao je i voditelj studija dr. sc. Zdravko Kolundžić. "Kvota je za cijelu državu iznosila 50 studenata, a prije je bila 30. Prošle je godine na ERF-u povećana na 80. U Rijeci logopediju trenutno studira 30 studenata koji će za tržište rada biti spremni za 5 godina", kaže.


>>>Žestoka borba među maturantima: Ovo je 10 najpopularnijih studija u Hrvatskoj ove godine<<<


>>>Traže se sestrinstvo, medicina, a previše je uvijek istih: Provjeri koji su studiji ove godine na CRNOJ LISTI u Zagrebu i drugim gradovima<<<


Tvrdi da je prvih pet mjeseci prošlo uspješno. "Radi se o preddiplomskom studiju, a što znači da ima puno predmeta suradničkih struka – iz područja biomedicine, psihologije i drugih“, pojašnjava. Napominje da, s obzirom na deficit logopeda u Hrvatskoj, postoji i manjak nastavnika koji mogu predavati studentima zbog čega i sada imaju otvorene natječaje za predavače.


Jedan logoped na 10 tisuća Hrvata


Liste čekanja na usluge logopeda dugačke su. U sustavu zdravstva za Primorsko-goransku županiju dolaze, po Kolundžićevim saznanjima, tri logopeda na 300 tisuća stanovnika, a slično je i u Istarskoj županiji.


...Prijave već započele! TOP studij ove godine nudi ONLINE prijemni – provjerite kako će sve izgledati i bez čega nećete proći testiranje...


"Za Hrvatsku bi omjer bio 1:10, odnosno jedan logoped na nekih deset tisuća stanovnika. Zato su te liste čekanja duge, mnogi logopedi rade privatno te se radi o financijskom opterećenju za mnoge obitelji. Ujedno riječ je o terapijama koje su dugotrajne. Recimo, ako je riječ o afaziji, takva osoba mora godinama ići kod logopeda", kaže voditelj studija.


U procesu i akreditacija diplomskog studija


Dodaje da je trenutno u procesu i postupak akreditacije diplomskog studija logopedije kako bi studenti koji studiraju u ovom sveučilišnome gradu mogli studij nastaviti na istom sveučilištu, a ne seliti u Zagreb.


>>>Iskusne studentice o TOP faksu: Sve pikanterije koje nećete pročitati u brošurama, a morate ih znati ako želite upisati najpoželjniji studij među maturantima<<<


Unatoč opsežnosti postupka, nadamo se da će se okončati do promocije prve riječke generacije prvostupnika logopedije.


logopedijaSveučilište u RijeciakreditacijaZdravko Kolundžićdeificitarno zanimanje


Prati nas na Instagramu!