Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Što ti napravi studij u samo 2 mjeseca! Razgovarali smo sa studentom koji je malo 'ubio oko' i postao hit na internetu FOTO

MojFaks | Vodič za brucoše, 08.12.2020., Autor: Anja Z.Što ti napravi studij u samo 2 mjeseca! Razgovarali smo sa studentom koji je malo 'ubio oko' i postao hit na internetu FOTO

Prosinac je uvijek izazovan mjesec za studente: uči se, a mjesto i vrijeme ove aktivnosti ne bira se. Ako ste pritom brucoš - stres je sigurno još i jači. Kao i umor.

Ova akademska godina počela je kao nijedna prethodna: već na početku semestra studenti su znali da se moraju pripremiti na različite oblike održavanja nastave, od nastave uživo do izgledne nastave na daljinu, a sve s ciljem suzbijanja širenja epidemije koronavirusa.

Stariji studenti imali su ljetni semestar tijekom kojeg su se navikli na nastavu na "malim ekranima", provjere znanja online i sve manje kontakta s kolegama lice u lice, a više posredstvom telefona i laptopa. No, početak zimskog semestra naročito je izazovan ovogodišnjim brucošima, koji su pored iskustva studentskog života i svih noviteta i izazova koje on donosi sa sobom, dobili još jedan extra bonus: biti brucoš u doba korone. Što zaista nije lako.

...Brucoška VS koronaška godina... Zagrebačka studentica usporedila ovu i prošlu akademsku godinu: 'Ne znaš koja je gora!'...


Fotka koja je postala HIT na internetu ufotkana je u 5:25h


I dok su pojedini fakultet započeli s nastavom uživo ponajviše zbog brucoša (kako bi stekli što autentičniji dojam o tome kako nastava izgleda uživo, upoznali se s profesorima i kolegama) kod drugih se sve otpočetka odvija online.

Svi koji smo prošli brucošku godinu znamo da su prvi ispitni rokovi uzrok velikog stresa, jer tek tada uvidimo koliko zapravo ne znamo učiti za ispite na faksu. Tada savjeti starijih kolega dobro dođu, no i to je ove godine drugačije! Naime, s obzirom na trenutnu situaciju brucoši baš i nemaju puno prilika susresti se sa starijim kolegama kako bi razmijenili iskustva i savjete. Tako se brucoši uglavnom "uzdaju u se i svoje kljuse" i improvizacije na temu "kako preživjeti prve kolokvije i ispite".

U jednoj od studentskih grupa na Facebooku pojavila se zanimljiva fotografija studenta koji u učionici doma, što ne bi bilo neobično da student ne spava na podu.

foto: privatna arhiva, K.H.objavljeno uz dopuštenje, Pixabay@Conmongt/edited in Pixlr.com

Kako smo saznali, riječ je o brucošu zagrebačkog Pravnog fakulteta koji je, kako nam govori, trenutno "u fazi žešćeg tempa učenja". Za portal MojFaks ispričao nam je kako je viralna fotografija nastala. Snimljena je u 05:25h. "Fotka je nastala tako da su kolega Karlo i par prijatelja pošli na misu zornicu sa spoznajom da sam dokasna učio tu večer pa su išli provjeriti jesam li još tu, a ostalo vidite i sami", napisao nam je. 


Kako naš sugovornik ističe, polako se navikava na novi sustav učenja koji je prijeko potreban za studirati pravo te zamoran. "Svemu dodatno pridonosi i ta situacija s koronom. Nisam ni ja, ni nitko od mojih kolega brucoša/ica, vidjeli predavaonice, tako da samo buljimo u laptope, kompjutere što je po mom mišljenju dosta zamornije nego slušati profesora uživo", govori naš sugovornik ali i dodaje da se mora zahvaliti starijim kolegama, naročito studentu Karlu Horvatu koji ga je uputio u dosta stvari vezanih za studiranje prava.  

Na početku semestra, pored online predavanja u pojedinim studentskim domovima i učionice su bile zatvorene, no na sreću studenata sada su otvorene te mogu u njima učiti, a po potrebi i malo odmoriti. "Učionice rade i u njima provodim inače 3 do 5 sati dnevno, ali naravno kako se ispiti približavaju tako se i broj sati učenja povećava", govori naš sugovornik te dodaje da neki savjet za kolege brucoše nema jer se i on tek snalazi u svemu.

Ispit je samo ispit, ne zaslužuje naše živce i stres...Na kraju ipak je odlučio poručiti jedno, a to je: "Samo pomalo, ispit je samo ispit, ne zaslužuje pridobiti naše živce i stres iako ih naravno polako uzima!", kazao nam je.

Mnoge kolege suosjećaju s fotkom brucoša, te komentiraju da se i oni trenutno nalaze u istoj situaciji. "Preslika mene", napisao je jedan student.

I za one koji ne vjeruju medijima, sugovornik nam je potvrdio, fotka nije uređivana niti montirana, on je zaista spavao. A tko smo mi da mu sudimo…

foto: privatna arhiva, K.H.objavljeno uz dopuštenje, Pixabay@Conmongt/edited in Pixlr.com


studentibrucošikorona godinaučenjeučionicestudentski domispiti