Vodič za brucoše

Top 7 razloga zašto su apsolventi zapravo isti kao i brucoši

MojFaks | Vodič za brucoše, 14.04.2021., Autor: MojfaksViše toga vas spaja no što vas razdvaja...
Foto: Lucky Business via Shutterstock

Sigurno ste ne jednom u životu čuli onu da stariji podjetinje u 'jeseni života', a nije mnogo drugačije ni s apsolventima koji kao da se vrate na početak visokoobrazovnog ciklusa jednom kad se nađu jednom nogom van faksa.

Tko ne vjeruje, neka prvo diplomira. Onda će se sjetiti ovih riječi.


1. I jedni i drugi su zbunjeni i neprilagođeni


Da, svi se sjećamo nervoze, iščekivanja i straha kad smo prvi puta kročili na svoj fakultet na kojemu ćemo provesti nekoliko godina (nećemo precizirati), no znate li da je isto i apsolventima. Iako vam se može činiti da znaju sve i da su "kul", apsolventi već beru brige o tome gdje će se i kako zaposliti, već se osjećaju kao da su se oprostili od svog fakulteta i kao da su miljama daleko od onog dana kad su upisali fakultet.


>>>5 situacija na faksu u kojima ćete totalno odbaciti logiku i ponašati se – tipično studentski<<<


Tako su i jedni i drugi zbunjeni i mislima u budućnosti – jedni maštaju o trenutku kad će se udomaćiti na faksu, a drugi pak kad će se udomaćiti na nekom poslu.


2. Kupuju majice s logom faksa u fakultetskom shopu.


Da, brucoši silom sile cijelom svijetu reći gdje studiraju i na taj se način bolje uklopiti u novo društvo svih koji studiraju ili su studirali, a apsolventima je ovaj shopping gorko-sladak jer majicu već osjećaju kao uspomenu na najljepši period života.


3. Jednako ne uživaju u online predavanjima


Da, brucoši jer se ne mogu upoznati s kolegama i profesorima uživo niti početi istraživati svoj fakultet, a apsolventi jer su navikli na kontaktnu nastavu, a sad ovo… I u ovom su osjećaju ujedinjeni.


4. Fotkaju sve i svašta


Prvo predavanje, zadnje predavanje? Užas na online predavanjima? Prva ocjena, zadnja ocjena? Prvi račun iz menze ili zadnji? Sve bi to željeli zabilježiti i zapamtiti jer svi znamo da se prvi pamte, ali ovo vrijedi i za sve zadnje što ćete napraviti u stažu studenta.


5. Slušaju ista predavanja


Uglavnom neke izborne kolegije, brucoši jer im je to uvodna godina, a apsolventi jer im fali koji ECTS bod pa ne žele ništa teško. Sve što počinje s "Uvod"? Može!


6. Koriste studentske popuste do maksimuma


Da, jednom kad dobijete studentska prava i iksicu, pred  vama se otvara sasvim novi svijet povoljnih cijena skoro svega: popusti na kazališne karte, koncerte, odjeću, tečajeve jezika… Sve je to odjednom moguće. I više se nikada neće ponoviti samo zato jer ste postali dijelom neke demografske skupine. Brucoši koriste jer im je sve novo i zanimljivo, a apsolventi jer znaju da uskoro više neće imati tu mogućnost.


>>>Fakultet je život u malom – doživjet ćeš SVE: Ove stvari treba znati svaki brucoš, a shvati ih tek kad više nije student<<<


7. Cijene maminu kuhinju iznad svega


Brucoši jer ih još uvijek "pere" nostalgija, a apsolventi jer im je već pomalo dosta menze, pekarnica i fast fooda.


Prati nas na Instagramu!