Vodič za brucoše

Top 7 stipendija za sve one koji 2022. godine žele studirati u ŠVEDSKOJ

MojFaks | Vodič za brucoše, 07.07.2021., Autor: MojfaksZemlja nebrojenih prirodnih ljepota, ali i kvalitetnog akademskog obrazovanja.
Foto: Alexanderstock23 via Shutterstock

Poznata po svojim bogatim šumama i predivnim jezerima, Švedska je jedna od najljepših zemlaja Skandinavije i Europe koju možete posjetiti i istražiti.

Osim prirodnih ljepota, Švedska je poznata i kao zemlja jednakih mogućnosti za sve. U ovoj zemlju žene sačunjavaju 46 posto parlamenta i sjede u 50 posto kabineta vlade.


Što se akademske reputacije tiče, ovo je zemlja u kojoj ćete biti sigurni da ste se obrazovali po najvišim akademskim standardima, a osim toga, pruža sigurno mjesto svim internacionalnim studentima.


>>>'Idemo u Švedsku': Odljev mozgova u Hrvatskoj najgori u regiji<<<


Ako planirate upisati studij u Švedskoj, možete računati na dvije vrste stipendija: vladine i sveučilišne. Iako su prijave za 2021. zatvorene, nekoliko je otvorenih natječaja za stipendije kako biste se na  vrijeme pripremili za prijavni proces za 2022. godinu.


Stipendije Sveučilišta Boras


foto: stilrentfoto via Shutterstock


Ove se stipendije nude za upisivanje diplomskih programa koji se plaćaju po važećoj cijeni školarine. Sveučilište troškove školarine pokriva djelomično ili pak potpuno, no u ovo ne spadaju troškovi života.


Ne radi se o isplati novčane potpore već odbijanju od ukupne cijene školarine. Što se prijave tiče, obavlja se na stranicama Sveučilišta na kojima ćete u sklopu online formulara, morati priložiti kopiju putovnice, potvrdu o trenutnom studiju ili već stečenim diplomama, prijepis ocjena, dokaz o poznavanju engleskog jezika, prednju stranicu završnog rada ili teze ili kopiju sažetka.


Školarine Sveučilišta Dalarna


Novi, internacionalni poslijediplomski studenti koji plaćaju školarinu, a pokazali su izvanredne rezultate tijekom studija, svake se godine mogu prijaviti za djelomične stipendije Sveučilišta Dalarna.


Dobitnici dobivaju pravo na umanjenje školarine za svaki sljedeći semestar trenutno upisanog studija za 10 tisuća švedskih kruna, dok će dio stipendija otići studentima iz ne-EU područja ili EEA zemalja koji na ovom sveučilištu žele upisati neki diplomski (masters) studij.


>>>Ništa od studiranja u Sloveniji? Veliki udar na strane studente: Godišnje na računu moraju imati 5 tisuća eura<<<


Za prijavu za stipendiju morat ćete studirati još barem semestar diplomskog studija na ovom sveučilištu ili barem dva semestra na dodiplomskom studiju ili pak nastaviti studij koji trenutno studirate tijekom još barem jednog semestra uz rezultat (ocjene i uspješnost) od najmanje 50 posto.


Stipendije Instituta za tehnologiju "Blekinge" (BTH)


foto: Imfoto via Shutterstock


Program stipendiranja na ovom sveučilištu dijeli se u dvije skupine: jedan za nadarene studente (otvoren za ne-EU studente/studente iz EEA zemalja) koji bi u slučaju da im se ne odobri stipendija morali sami snositi trošak školarine, a drugi za aktualne studente koji umanjuje cijenu školarine mladima koji su se iskazali tijekom studiranja, svojim ocjenama ili akademskim priznanjima.


U ovoj drugoj skupini, aplicirati možete samo ako pohađate neki od programa koji se izvodi na kampusu Instituta i studirate barem jedan semestar.


Stipendije Sveučilišta Halmstad


Ove su stipendije drugačije od mnogih drugih programa stipendiranja jer se nude studentima koji stižu van zemalja EU, EEA zemalja ili Švicarske bez posebnih zahtjeva i kriterija dodjele.
Studenti moraju biti primljeni na neki diplomski studij na sveučilištu kako bi mogli aplicirati za stipendiju koja pokriva 25 posto ili 50 posto školarine te ne pokriva troškove života.


>>>[VIDEO] Kakva prilika! Zagrebačka studentica na stručnoj praksi u renomiranom francuskom laboratoriju<<<


Na početku, stipendija pokriva trošak jednog semestra, no kasnije se produljuje na cijelo vrijeme trajanja studija, što uglavnom iznosi dva ili četiri semestra, uz obavezu studenta da uspješno zavrašava svoje obaveze.


Stipendije Kraljevskog instituta za tehnologiju (KTH)


Institu KTH nudi stipendije koje pokrivaju ukupnu cijenu školarine u trajanju od jedne ili dvije godine tijekom diplomskog studija, ali ne i troškove života.


Stipendija Sveučilišta Jönköping


Jedno od najinternacionalnijih švedskih sveučilišta...foto: Photosbypatrik via Shutterstock


Ova stipendija odobrava se studentima koji plaćaju školarinu, a pripada skupini vladinih stipendija. "Pokriva" 30 posto cijene školarine, kako za preddiplomske, tako i za diplomske studijske programe.


>>>Studentica objasnila zašto je posao za 9 eura po satu super prilika iako je ona u Njemačkoj zarađivala skoro DVOSTRUKO više<<<


Studenti moraju predati prijavu za studij i stipendiju istovremeno, s obzirom da prva pruža važne podatke prilikom odlučivanju o rezultatima natječaja za stipendiju.


Stipendije za globalne profesionalce Švedskog instituta


Svake godine Švedski institut za globalne profesionalce (SISGP) nudi stipendije studentima iz 42 zemlje kojima im pokriva trošak redovnog diplomskog studija tijekom jedne ili dvije godine.
Prema pisanju na njihovim službenim stranicama, stipendija se dobitnicima isplaćuje početkom svakog semestra.


izvor: Erudera


Švedskastudiranjestipendijemogućnostiinternacionalni studentifinanciranjefinancijska pomoćvladasveučilištauvjeti


Prati nas na Instagramu!