Vodič za brucoše

Žestoka rasprava: Život u domu 'samo za djecu' i 'parazite poreznih obveznika' ili neponovljivo studentsko iskustvo?

MojFaks | Vodič za brucoše, 04.06.2021., Autor: Vanessa K.Neki definitivno razmišljaju van okvira.
Foto: arhiva, MojFaks

Dakako da biranje između studentskog doma ili stana nije laka odluka. Ona ovisi o mnogočemu (vašem karakteru, spremnosti da dijelite skromni prostor s nepoznatim ljudima, ali i sanitarni čvor i kuhinju), a ponajviše o vašoj financijskog situaciji.

Po pitanju studiranja u drugome gradovu, što najčešće podrazumijeva prvo preseljenje iz roditeljskog doma, uvijek se postavlja nekoliko "evergreen" pitanja. Najčešće je ono o tipu samog smještaja i načinu života koji podrazumijeva svaki od njih.


Živjeti u studentskome domu ili "ići na stan"? Uz neminovna potpitanja o prednostima i manama jednog i drugog koja se u ovoj situaciji javljaju, uz osjećaj da svaka nova informacija samo budi nova pitanja, svakako je poželjno poslušati savjete starijih i mudrijih koji su tu odluku već morali donijeti i živjeti s posljedicama iste.


Ono što ćete svakako čuti u kontekstu života u studentskome domu, jest da ovaj vid stanovanja među stotinama pa čak i tisućama vršnjaka predstavlja specifično iskustvo koje je nemoguće doživjeti u stanu, čak ni kad ga dijelite s nekoliko cimera. Zbog toga je mnogo onih koji smatraju da niste ni studirali, ako niste iskušali život u studentskom domu.

U domu su djetinjastiji studenti i paraziti na poreznim obveznicima?

 
U zanimljivoj raspravi koja se o ovoj temi povela na Redditu, ima onih koji pripadaju taboru privatnog smještaja, kao i onih koji iskustvo domskog stanovanja ne bi mijenjali ni za što.


Jedan je korisnik komentirao kako je dom "rak žestoki pogotovo višekrevetne sobe", dok je drugi dodao da život u stanu podrazumijeva veću razinu zrelosti. "Ako živiš u stanu si malo manje dijete i parazit na porezne obveznike", smatra. Ovdje ipak treba napomenuti da je, što se pravilnika i zakona tiče, smještaj u domu rezerviran za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa ili pak one koji su svojih postignućima ili uspjehom dokazali svoju izvrsnost, stoga je svaka mogućnost da se ovakve studente financijski rastereti ili nagradi dobrodošla mjera kojom im se olakšava studiranje.


Tko nije probao dom, požalit će?


Drugi pak nemaju tako oštre i negativne stavove. "Definitivno dom. Lakše ti je naći društvo za faks, manje posla s traženjem smještaja, prijaviš na natječaj i čekaš, nema zezancije s ludim gazdama. I samo jednom u životu možeš živjet po studentskim domovima pa je šteta ne probati", smatra korisnik ove mreže koji pripada timu "dom".


Na njegov se komentar nadovezalo još onih koji podržavaju odabit stanovanja u domu. "Da sam bar bio u domu dok sam išao na faks, stan je fora za tu i tamo pozvat nekog na cugu, ali realno valja probat dom makar jednu godinu. Plus jeftinije je", stoji u jednom od komentara.


A čini se da ima više onih koji žale što su propustili ovu šansu. "Mislim, ja nikad nisam bila u domu i isto mi je žao. Moji roditelji jesu i dan danas se druže s ljudima koje su tamo upoznali, kao i dosta prijatelja koji su živjeli u domu. Drugačije je to, zbliže se više ljudi, a i to sto kažeš, jeftinije je", nadovezala se ova Redditovka.


I život u stanu omogućava buran društveni život


U njihovu se raspravu uključio i bivši student koji je od samog početka birao opciju stana, no kaže da mu je njegova društvenost pomogla da studentske dane proživi kao da je stanovao u domu. "Ako si možeš priuštiti, onda stan, u domu premalo privatnosti za moj ukus", kaže, dok mu drugi odgovaraju kako je ipak iskustvo življenja u domu bolja odluka za mlade brucoše.

Iako je financijska situacija svakog studenta svakako bitna pri odabiru između ove dvije opcije, većina bivših studenata koji su se uključili u ovu raspravu ipak ističe i iskustvo studentskog života i društvenog života koji je, u domskom stanovanju, ipak najintenzivniji i najspecifičniji, a nudi i priliku da upoznate prijatelje za cijeli život, kao i stvorite uspomene koje nikada nećete zaboraviti.


No, ukoliko vam je prioritet uživati u privatnosti i komforu privatnog smještaja te ako niste tolerantni na buku, dijeljenje kupaonica i drugih zajedničkih prostorija, onda je dom ipak opcija koju biste mogli preskočiti.


Kako god odabrali, najbitnije je uživati u ovom razdoblju života i iskoristiti ga maksimalno za vlastiti rast i razvoj, koji ne podrazumijeva samo učenje nego i druženje, putovanja i stvaranje uspomena koje ćete pamtiti i nakon diplome.


studentski domstanseljenjestudentski životdruštvofinancijestudentski budžetprivatnostiskustvoReddit


Prati nas na Instagramu!