Vodič za brucoše

Ups, ništa od upisa sljedeće godine? Provjeri koje ti opcije nudi 'parcijala', a koje 'zamrzavanje'

MojFaks | Vodič za brucoše, 17.01.2020., Autor: Anja Z.Zadnja generacija 'starih' studenata upisana je prije 15 godina.
Foto: V.S., MojFaks

Nakon što upišu fakultet, brucoši trebaju pohvatati sva pravila i mogućnosti koje status studenta podrazumijeva. Jedna stvar koja ih muči od samog početka je - što ako u prvom semestru ne polože dovoljan broj ispita?

Hrvatska je uz još 48 europskih zemalja, provela reformu visokog obrazovanja poznatu kao Bolonjski proces, koji je uveo novine (poput tri razine studija, ECTS bodove, nove akademske titule i stručne nazive) u dotadašnji način studiranja. Za tadašnje studente koji su studirali po starom programu novitet je i bio i to da bolonja više ne poznaje termin parcijale. Što se onda događa ako student ne ostvari dovoljan broj ECTS bodova?

Tzv. "parcijalni upis"  


Bolonja nastoji studentima osigurati maksimalnu prolaznost. Student uvijek može upisati po semestru (zimskom i ljetnom) onoliko ECTS bodova koliko je položio u prethodnom zimskom odnosno ljetnom semestru. 

Put prema dnu: točku po točku


Student koji je npr. u zimskom semestru prve godine položio dva ispita i ispunio obveze na jednom seminaru može iz zimskog semestra druge godine upisati dva predmeta i jedan seminar iz ta dva predmeta plus onaj predmet koji mu je ostao iz zimskog semestra prve godine. Isto vrijedi i za ljetni semestar.

Redovni student uvijek mora studirati pod punim opterećenjem – imati upisanih 50-70 ECTS bodova. Evo koji su scenariji ako ne uspije ostvariti toliko bodova:

* Ako je student u prethodnoj godini ostvario manje od 50 ECTS bodova računa se da je tu godinu "pao".
* Ako student padne dvije godine uzastopce gubi pravo redovitog studenta.
* Ako u dvije uzastopne godine ne ostvari minimalno 35 ECTS bodova gubi status studenta.


Druga stvar na koju brucoši i studenti trebaju računati je da se tijekom studiranja, stvari mogu početi odvijati smjerom koji nisu planirali prilikom upisivanja faksa. Nekada to bude zbog pozitivnih životnih situacija koje podrazumijevaju zapostavljanje faksa na određeni period, a nekada stvari nisu tako pozitivne. Bitno je na početku faksa znati da postoji opcija zamrzavanja semestra ili čitave godine te ju, ako postoji potreba, možemo iskoristiti.


Što znači "zamrznuti" godinu? 


Prema Pravilniku o studiranju na preddiplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, kojim su uređena pravila studiranja, postoji mogućnost ostvarivanja prava na mirovanje obveza. 

Prema Članku 15. pravo na mirovanje obveza postoji za vrijeme izvršavanja vojne obveze, za vrijeme trudnoće, za studenticu majku ili studenta oca koji se koriste porodnim dopustom do godine dana djetetovog života. U slučaju bolesti koja studenta u duljem razdoblju sprječava u uspješnom ispunjavanju obveza studija, te međunarodne razmjene u trajanju duljem od 30 dana tijekom održavanja nastave, ako student kroz tu razmjenu ne stječe ECTS bodove, te u drugim opravdanim slučajevima sukladno općem aktu sastavnice na kojoj student studira.

Ovdje valja napomenuti da trudnoća mnoge studentice nije spriječila da redovito odrade sve obaveze na faksu, odslušaju predavanja i polože ispite - kako prije, tako i poslije poroda. Ovo je odluka svake studentice ponaosob - ovisno o svom općem i zdravstvenom stanju, no opcija svakako postoji i može se iskoristiti.

...Kombinacija studija i trudnoće u Hrvatskoj je jako zahtjevna: Kako je biti mama-studentica?...


Kako student stječe pravo na mirovanje?


Pisani zahtjev za ostvarivanje prava na mirovanje obveza podnosi se u roku koji propisuje sastavnica, koja onda donosi rješenje s obrazloženjem te pripadajućom dokumentacijom. 


Koliko mirovanje može trajati i što je sa studentskim pravima?


Mirovanje se studentu može odobriti u trajanju od jednog semestra ili jedne akademske godine. Vrijeme mirovanja ne računa se u vrijeme trajanja studija. Za vrijeme mirovanja obveza student može polagati ispite ako je za polaganje tih ispita ispunio uvjete. Ako se za vrijeme mirovanja obveza izmijeni nastavni program, student će morati slušati i polagati nastale razlike u nastavnom programu. 

Na što treba paziti kada zamrzneš godinu? 


Studentska prava na rad preko Studentskog Centra za vrijeme mirovanja studija, prema tumačenju Ministarstva znanosti i obrazovanja također miruju. 

"Sukladno članku 10. stavku 2. Zakona, pravo na sklapanje ugovora ne može biti duže od dvostrukog vremena trajanja studija na prvoj i drugoj razini. Upisane godine mirovanja studija ne uračunavaju se u ukupno vrijeme trajanja prava na obavljanje studentskih poslova. Ako je student upisao mirovanje obveza studija onda mu miruju prava i obveze te u tom razdoblju ne ostvaruje pravo na subvencionirane troškove smještaja (osim studenata s invaliditetom) i prehrane kao ni pravo na obavljanje studentskih poslova putem studentskih ugovora posredstvom studentskih centara", tumače iz Ministarstva. 

Jedna studentica Ekonomskog fakulteta u Splitu, ljetos je doživjela nesreću, te nije bila upućena što sve dobiva, a što može izgubiti zamrzavanjem godine. Kako nam govori, radila je nekoliko godina preko SC-a, a nakon nesreće na fakultetu joj je rečeno da zamrzne godinu. Oporavak je dobro prošao, ali sada se susrela s nemogućnošću rada preko studentskog ugovora.

"Upisala sam 4.godinu tj. diplomski. Na fakultetu su rekli da je najbolja opcija 'zamrzavanja' godine jer ako to ne napravim do zimskih rokova, tada ću morati plaćati penale. Prije 'zamrzavanja' sam se išla raspitati u SC imam li pravo na rad, oni su mi samo kratko odgovorili da po novim izmjenama Zakona, nemam pravo na studentski ugovor, što je bilo dopušteno do nedavno, ali od ove godine prestaje vrijediti. Tako da, još  devet mjeseci bez ugovora i pokrića, osobi koja je stradala u teškoj nesreći. Imam samo ludu sreću sto se liječenje privršilo kraju, ali za daljnju rehabilitaciju se moram raspitati, pokriva li HZZO ili moram plaćati pošto sam 'zamrznula' godinu", govori nam studentica Matea koju su drugi kolege nakon njene objave u popularnoj grupi za traženje studentskih poslova upozorili da ovo nije novost, već uvriježena praksa.

Upravo zbog ovakvih nedoumica i situacija, savjetujemo sve studente da se raspitaju na svojoj matičnoj ustanovi o svojim pravima i mogućnostima tzv. parcijale, kao i svemu što zamrzavanje godine donosi sa sobom.


brucošistudentiparcijalamirovanje obvezastudentska pravaECTS


Prati nas na Instagramu!