M. P. u Nakon predavanja

SC Split odgovorio na pitanje: „Može li hrana u menzi biti zdravija od one koju pripremamo doma?“.

Postoji mnogo stereotipa o hrani u studentskim restoranima.

3. kolovoza 2023 13:57
Menza u Splitu

Menza u Splitu Foto: studentski_centar_split/Instagram

Već i ptičice na grani znaju da se studenti u većini slučajeva hrane u studentskim restoranima, ali se često u javnosti dovodi pitanje „Može li hrana u menzi biti zdravija od one koju pripremamo doma?“.

Na to pitanje su odgovorili administratori koji stoje iza TikTok profila Studentskog centra Split, a odgovor su pokušali dati kroz videozapis koji su objavili na službenom profilu. U videozapisu su nastojali razbiti stereotipe o hrani iz menze, a kako bi uvjerili sve da je to moguće dali su konkretne primjere.

 

@studentski_centar_split Pobijamo stereotipe o hrani iz menze😎😁 #studentslife #scst #universityofsplit #studentskizivot #split #menzasplit ♬ original sound - Studentski centar Split

 

U situacijama kada se određene namirnice prže u ulju, teško je odrediti do koje se temperature to ulje zagrijava, a samim time može doći do nastanka kancerogenih spojeva. Studentica govori da u njihovoj kuhinji na Kampusu postoje tehnologije koje kontroliraju sve parametre kuhanja, pa tako i temperaturu.

Osim toga, posjeduju i konvektomati koji služe za obradu povrća uz pomoću pare, na taj način se zadržavaju sve nutritivne vrijednosti. Studentica objašnjava da se u spomenutom studentskom restoranu vjerojatno koristi manje ulja nego što bi studenti koristili kod kuće. Pripremom hrane na poseban način reduciraju kalorijsku vrijednost hrane, a bitno je i napomenuti da Ministarstvo propisuje jela koja se smiju koristiti, a važno je na temelju toga smišljati raznolike ponude.

Također, kuhinja na Kampusu u Splitu raspolaže najmodernijom opremom koja omogućava da sva jela budu jednake kvalitete, a uz sve to imaju nagradni natječaj ocjenjivanja hrane koja pomaže osoblju održati kvalitetu cijele ponude.

Još vijesti