L.B. u Vodič za brucoše

18 tisuća studenata zbog pandemije odustalo od fakulteta: Profesori tvrde – sve ih je manje u predavaonicama

Nove brojke pokazuju da je čak 18 tisuća studenata odustalo od fakulteta do veljače ove godine, što je 4000 više nego u isto vrijeme 2021. godine.

21. ožujka 2022 11:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Više tisuća dodiplomaca odustalo je od studija od početka ove akademske godine, usred polemike o tome da pandemija kovid-virusa i dalje uzima danak na sveučilištima i među studentima, posebice u Velikoj Britaniji.


Novi podaci iz Tvrtke za studentske zajmove pokazuje da je više od 18 tisuća studenata u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj odustalo od studija čime su prestali dobivati i zajmove, piše The Guardian. U usporedbi s veljačom prošle godine, ovo je 4000 više ispisanih, te 3000 više u odnosu na 2019. godinu.


>>>Više nitko ne želi studirati? Dramatičan pad broja studenata u svijetu – ovo su glavni krivci<<<


Brojka se odnosi na redovne i izvanredne studente koji su ovu kompaniju obavijestili o svome ispisu, ali ne uključuje one koji nisu niti počeli sa studijem nakon prijave ili su suspendirani.


Sve manje studenata u predavaonicama


Brojke potvrđuju ono što su akademici i profesori na fakultetima primijetili i prijavili: sve je više izostanaka među studentima, a predavaonice su praznije no inače, jer je i dalje veliki broj polaznika i nastavnika zaražen Covidom.


U Engleskoj je s četvrtim tjednom veljače zabilježen porast od 28 posto u otkazivanju zajmova, uz postotak koji se povećava s protjecanjem akademske godine. U Walesu je ovo povećanje još i dramatičnije i s krajem veljače iznosilo je čak 62 posto na godišnjoj razini.


>>>Muškarci masovno odustaju od fakulteta – i ne izgleda da će se to promijeniti<<<


Ministarstvo obrazovanja upozorava da su brojke ove kompanije "eksperimentalne, podložne jakim fluktuacijama te bi ih se trebalo razmatrati s oprezom". Treba napomenuti i da je tih 18321 osoba koje su odustale od studiranja i zajmova manje od 1,5 posto ukupnog broja dodiplomskih studenata koji i dalje primaju zajmove za svoje školovanje, a koji broji čak milijun mladih.


Službene brojke koje je objavila Agencija za statistiku visokog obrazovanja (HESA), pokazuju pak da je broj ispisanih studenata u periodu od 2020. do 2021. ispod onih prijašnjih, pretpandemijskih godina.


Samo 5.3 posto studenata upisanih akademske godine 2019./2020. nije nastavilo studij sljedeće godine, u usporedbi sa 6.5 posto onih koji su odustali svaku godinu tijekom prijašnjih pet godina.


Prvi put se predviđa da će čak 90 posto upisanih i završiti svoj studij


"Dugo već tvrdim da je, što se tiče sveučilišta, jednako bitno nastaviti kao i upisati se, te da se sveučilišta moraju usredotočiti na rješavanje problema odustajanja od fakulteta među studentima. Zbog toga je osvježavajuće vidjeti projekciju u kojoj se tvrdi da će čak 90 posto studenata privesti svoje obrazovanje kraju – što je najviši zabilježeni postotak", izjavila je Michelle Donelan, ministrica visokog obrazovanja.


>>>Studirat će dulje, ali više nije mogla: Zagrebačka studentica pauzirala godinu zbog korone i online nastave<<<


Podaci HESA-e također pokazuju oštri pad broja onih koji odustaju od fakulteta, čak i među institucijama koje su bila najteže pogođene ovim problemom. Sveučilište u Suffolku također bilježi pad broja ispisanih polaznika, od gotovo 25 posto tijekom 2019. do samo 13,6 posto tijekom 2020. godine.


Na koledžu Goldsmiths u sklopu Sveučilišta u Londonu, pak suprotan scenarij. Neobično je da se stopa odustajanja među mladim dodiplomcima povećala s 10 na 11,6 posto.


izvor: The Guardian

Još vijesti