V.F. u Vijesti

Meta u narednim mjesecima planira uvesti pretplatu za društvene mreže: Otkrili su koliko će ona iznositi

Pretplata će biti skuplja na mobitelima.

10. listopada 2023 16:23
Pretplate će stupiti na snagu u narednim mjesecima

Pretplate će stupiti na snagu u narednim mjesecima Foto: Canva

Meta Platforms želi uvesti pretplate za korisnike Instagrama i Facebooka u Europi koje će im omogućavati da koriste društvene mreže bez da im se izbacuju oglasi. Razgovaralo se o nekoliko planova cijena, ali je plan od 10 eura mjesečno najizvediviji, rekao je jedan od izvora, dok je drugi rekao da će se to implementirati u narednim mjesecima.

Ovaj prijedlog je pokušaj Mete da se uskladi s propisima Europske unije koji prijete obuzdavanjem njezine mogućnosti personalizacije oglasa za korisnike bez njihova pristanka što bi moglo naštetiti njezinom glavnom izvoru prihoda, piše Reuters.

Ponuda izbora između besplatnog plana podržanog oglasima i plaćene pretplate bez oglasa može dovesti do toga da se korisnici odluče za prvo, pomažući Meti da se uskladi s propisima bez utjecaja na njezino oglašavanje.

Skuplja pretplata za mobitele

Na mobilnim uređajima cijena za jedan račun bi skočila na otprilike 13 eura jer bi Meta uračunala provizije koje naplaćuju Appleove i Googleove trgovine aplikacijama, rekao je drugi izvor.

Metu je ranije ove godine kaznio irski povjerenik za privatnost podataka s 390 milijuna eura i rekao da ne može koristiti takozvani „ugovor“ kao pravnu osnovu za slanje oglasa korisnicima na temelju njihove online aktivnosti.

Tvrtka je naknadno priopćila da namjerava od korisnika u EU-u zatražiti njihov pristanak prije nego što dopusti tvrtkama ciljanje oglasa kako bi odgovorila na razvoj regulatornih zahtjeva u regiji.

Glasnogovornik Mete rekao je da tvrtka vjeruje u „besplatne usluge koje su podržane personaliziranim oglasima“, ali istražuje „opcije kako bi se osigurala usklađenost s evoluirajućim regulatornim zahtjevima“.

Izvor: Reuters

Još vijesti