Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Petice se dijele šakom i kapom, a znanja nema: Pokrenuo top platformu za instrukcije, a zapošljava uglavnom STUDENTE – evo i zašto

MojFaks | Karijera, 23.11.2020.Petice se dijele šakom i kapom, a znanja nema: Pokrenuo top platformu za instrukcije, a zapošljava uglavnom STUDENTE – evo i zašto

Najbolji instruktori su oni koji su zabavni, a otkako se zbog korone nastave preselila u online sferu, potražnje za instruktorima ne manjka.

Kako piše portal 24 sata, Robert Pavlik, osnivač platforme eMatematika, trenutno vodi tim od 85 instruktora, većinom mladih profesionalaca i studenata, koji od jeseni drže instrukcije iz matematike putem interneta, a o takvom poslu razmišlja već dvadesetak godina.

"Najbolji instruktori su najčešće oni koji su najzabavniji. Imamo jednog instruktora koji se igra kartama, ali ne izvodi iluzionističke trikove nego trikove koji imaju matematičku pozadinu. Ti misliš da je to trik, ali nije, on koristi matematiku i zna točno što će mu ispasti kao rezultat", započinje priču Robert za 24 sata i ukazuje na važnost pristupa instruktora.

...30 minuta videopoziva: Mentori iz IT-ja, prava, biznisa i politike nude vam priliku da se pripremite za posao – usprkos izolaciji...


Kada se učeniku na kraju sata pokaže trik i zada za zadaću da shvati u čemu je fora, veće su šanse da će dijete jedva dočekati iduće instrukcije. "Kad se sprijateljiš s djetetom na zabavnoj razini, postižeš najviše", govori Robert. Nakon što je proveo 15-ak godina na menadžerskim i direktorskim pozicijama, ovaj inženjer strojarstva odlučio je vratiti se ideji koja u njemu "kuha" još od studentskih dana.

Danas uglavnom zapošljava studente


"Držao sam instrukcije od 1997. do 2000. i tad sam imao plan pokrenuti nešto slično ovome. Želim pokriti svaki grad i svako selo u Hrvatskoj jer svugdje postoji potreba za instrukcijama iz matematike. Većina ljudi koji bi ih mogli držati odselili su se u Zagreb ili druge velike gradove, a ovako zaista mogu pomoći svima", priča Robert.

Ovaj inženjer strojarstva uglavnom zapošljava studente iz dva razloga: želi im dati priliku da negdje počnu, a studentski ugovori osiguravaju im dobre satnice. No, pored studenata zapošljava i mlade profesore te inženjere jer vide u tome potencijal. Čitav projekt se zasada financira iz njegove osobne ušteđevine.

...U kriznim trenucima studenti pomažu nastavnicima: Osmišljavaju online predavanja i vode nastavu...Uključi se i TI!...

 
Kako u razgovoru za 24 sata otkriva, aplicirao je na poticaje za samozapošljavanje, ali je vrlo nisko ocijenjen uz objašnjenje da nema iskustva i da projekt nije inovativan. "Sad sam uložio prigovor na nagovor jedne od gospođa koje ondje rade. Inače sve je iz privatne ušteđevine koju sam gradio tijekom 15 godina uspješnog rada. Ovo objašnjenje da nemam iskustva u instrukcijama - ali ja nisam instruktor, ja sam organizator posla, menadžer koji ovo želi dići na višu razinu, i u tome imam iskustva", objašnjava i dodaje da ga mladi intelektualci s kojima radi inspiriraju na rad od 6 sati do ponoći.

"Petice se zbog korone dijele šakom i kapom"


Trenutno imaju oko 60 učenika, s tim da im se svaki dan javlja još roditelja i učenika. Najviše objašnjavaju algebru, korjenovanje, a za sada im se najviše javljaju učenici završnih razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole.

Nemoj tapkati u mraku! Pomoć potraži od naših stručnih instruktora koji ti, osim online instrukcija, nude i mogućnost...

Posted by eMatematika on Friday, November 13, 2020

"Radi se o nizu rupa u znanju. To su problemi koje prvo instruktori moraju zakrpati da bi objašnjavali dalje. Imate primjer 5 - 7, djeca to zovu 'minusiranje'. Taj naziv u matematici ne postoji", govori Robert. "Je li moguće da je 48% učenika odlično? To nije moguće jednostavno, Gaussova krivulja tako ne funkcionira. Događa se to da se daju petice šakom i kapom, pogotovo sad zbog korone. A gdje je znanje? Nema ga", dodaje.

Drže instrukcije i za faks


Drže instrukcije za osnovnu i srednju školu, ali i fakultet. Nakon svakog sata roditelj i dijete ocjenjuju instruktore. Robert se nada da će taj sustav i potaknuti instruktore da budu dobri, a pomaže mu i u spajanju instruktora s učenicima.

...Traži se instruktor zahtjevnog predmeta: 'Poslodavac' nudi kave, odličnu satnicu i BONUS od 600 kuna ako položi ispit...


"Ovo štedi i vrijeme i roditeljima i djeci i instruktorima. Već smo prebacili djecu na online školovanje, dobili su upute i djeca to normalno slušaju, snađu se, prilagode. Međutim, roditelji su tu još problem i vidjet ćemo kroz vrijeme, ali skeptični su, i s pravom. Sve je to kod nas dosad bilo veoma neorganizirano i izostao je pravi efekt kod dijela djece. To se vidi i na instrukcijama, najviše ih traže srednjoškolci koji su taman završili prvi srednje. Naš princip funkcionira jer se bazira i na kontaktu očima te stavlja fokus na zadatak, obje strane ga vide, vide se i međusobno preko kamere i to je ono što mi je vrlo važno", zaključuje Robert, koji planira uskoro pokrenuti i instrukcije za djecu bez roditeljske skrbi.

A.Z.
izvor: 24sata
foto: Freepik @lookstudio


studentiinstrukcijeeMatematikaposaoRobert PavlikKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se