Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

U karanteni DO LIPNJA? Par stvari užasava studente ako ova situacija potraje: 'Bog nam pomogao na ljeto s rokovima...'

MojFaks | Nakon predavanja, 31.03.2020.U karanteni DO LIPNJA? Par stvari užasava studente ako ova situacija potraje: 'Bog nam pomogao na ljeto s rokovima...'

Krajem veljače započelo je širenje koronavirusa u Hrvatskoj. Započelo je izdavanje preporuka o mjerama predostrožnosti i pojačanim higijenskim mjerama. Ubrzo je Nacionalni stožer civilne zaštite započeo s donošenjem odluka u svrhu prevencije širenja koronavirusa. U mjesec dana život građana se značajno promijenio, a među njima i studentske populacije.

Ušli smo u treći tjedan kako se nastava na svim Sveučilištima odvija online putem, većina studenata je studentske domove napustila i zaputila se kućama još sredinom mjeseca. Studentskih poslova s obzirom na novonastalu situaciju gotovo da i nema, posebna pravila primijenjuju se i na odlaske u student-servise, kao i menze koje rade, a do kada će ove mjere potrajati, još uvijek ntiko nije dao konkretan odgovor. Prema posljednjim procjenama ministra zdravstva Vilija Beroša, rečeno je kako se u lipnju može očekivati ublažavanje ovih strogih, restriktivnih mjera.

...Hoće li koronavirus dokrajčiti državnu maturu?! RADIKALNU ideju ovih maturanata podržalo 4 tisuće ljudi, a tek su krenuli...Pošto je već prošao period privikavanja na život u izolaciji, razgovarali smo s tri studentice koje su nam opisale svoju svakodnevicu i promjene kroz koje je ta svakodnevica prošla u ovih skoro pa mjesec dana, kao i hoće li uspjeti poštivati restrikcije tijekom, kako je najavljeno, čak dva mjeseca. 

"Kada se situacija s koronom počela zahuktavati još uvijek sam radila, odnosno radila sam do prije 10-ak dana. Dadiljam tako da moj posao nije moguće raditi od doma dakle trenutno ne radim. Dane provodim tako da pospremam, čistim, gledam serije, igram se s nećakom, treniram svaki dan. Iz vanjskog svijeta najviše mi fale prijatelji i obitelj, kaže nam Karla, studentica Ekonomskog fakulteta.

...'Ubit će te ako imaš 70 godina i još 5 stvari sa strane': Provjerili smo boje li se studenti korone i kako se od nje štite...


Govori nam da se trenutno dobro nosi s cijelom situacijom. 

"Nadam se da će tako i ostati s obzirom na to da stručnjaci kažu da će se negdje u šestom mjesecu mjere smanjivati. Ono što me već sada malo muči je što još uvijek ne znam hoću li imati online ispit jer sam čula da će se kolokviji održavati online, ali nisam sigurna hoće li i ispiti. Iskreno se nadam da hoće jer to bi mi bilo nekako manje stresno”, govori nam Karla.


foto:Shutterstock By fizkes
 
Studentica Libertasa, Petra govori nam kako s prvim objavama o slučajevima koronavirusa nije mislila da će doći do proglašenja pandemije u svijetu i velikih promjena u njenom životu. Ali dogodilo se upravo to. 

"Od početka godine normalno sam radila, krenula su predavanja, sve okej. Do sredine trećeg mjeseca sam radila, a zadnjih tjedan dana na poslu smo morali primjenjivati viši nivo higijenskih mjera (iako se u ordinaciji gdje radim provode mjere po standardima o higijeni i sterilizaciji i nije mi teško palo više čistiti i paziti na poslu ) i mjera predostrožnosti jer se broj zaraženih počeo povećavati. Najnormalnije sam išla na kave, šetala psa, držala 'sauger' za slinu blizu tuđih usta, što bi sad bilo nezamislivo. Nisam mislila da će biti karantene. 23. ožujka je obustavljen rad prema odluci Stožera i nisam više izlazila van. Doslovno, nisam izašla nigdje, izuzev nedjelje kad je potres prodrmao Zagreb i okolicu", govori naša sugovornica.

...Studenti su ekonomski ugroženi i žele financijsku pomoć: 'Ovo je koma, poslova nema, kako platiti faks i troškove života?'...


Petra dodaje da joj ostanak doma vikendom nije teško pao jer i inače ne izlazi puno, te vikend dane iskoristi za odmor. Ali da su joj ostale sfere života pogođene, i da se stalno nastoji prilagoditi, govori nam u nastavku. 

"Što se stvarno promijenilo = ne mogu raditi, dan mi izgleda pasivnije, treniram svaki dan da iskoristim vrijeme, kuham više, pazim više što jedem (postajem vegetarijanac, so proud), čitam više, ali fali mi posao. Najviše mi fali ordinacija, fali mi šminkanje cura, snimanja, fali mi sjesti na kavu s frendicom i pričati dva sata i onda jos shoppingirati dok nemremo hodati. Ne mogu raditi od doma - pacijenti ne postoje doma, a cure koje šminkam ne smiju doći. Fali mi šetnja sa psom u nekom normalnom svijetu, gdje mogu doći blizu drugih ljudi i popričati s njima, a to neću imati još jako dugo jer sam u skupini rizičnih, pa zaista, niti slučajno ne smijem izaći van", priča nam.

...'KAKO SI?': Ako vas karantena, online nastava i korona bacaju u depru – studenti psihologije tu su za vas...


Što se tiče trajanja mjera Petru najviše brine kako će sve na fakultetu funkcionirati za dva mjeseca. 

"Online predavanja s faksa su glupost, nit' radi, nit' će to funkcionirati, Bog nam pomogao u šestom mjesecu s rokovima. Ne mislim da je ovo nešto prestrašno, nisam u depri, proći će do ljeta. U depri sam jer ekipa smatra da je ovo kraj svijeta, ali komotno rade pobačaje, cugaju, koriste droge od kojih umiru, seksualno su neodgovorni i šire bolesti, ubijaju, tuku se, ratuju, umiru od gladi, od žeđi.. E to me rastužuje. A sad dal' ima toalet papira ili ću se morati prat' svaki put, ehh", zaključuje naša sugovornica. 


foto:Shutterstock By Photographee.eu

Studentica ekonomije Tijana, priča nam koji način se njen život od proglašenje epidemije promijenio, ali i da ju počinje opterećivati neizvjesnost sa svakim tjednom koji produljuje ovu situaciju.

...Treba li 'ZAMRZNUTI' ovaj semestar? Studentica zagrebačkog fakulteta tvrdi: Ponašati se kao da je sve normalno je – nerealno!...


"Zatvorena sam u kući, ne izlazim osim ako baš ne moram, do ljekarne ili do dućana. Imam posla doma, i što se tiče učenja i nekih hobija. Promijenila se ta neizvjesnost, taj strah da ne znam kada ću moći izaći van iz kuće, kada ću moći početi raditi, što mi je zapravo najveći problem zato što se sama financiram. Plaćam faks, higijenu, račune i sve. Tako da trenutno sam bez plaće, ušla sam već u taj mjesec gdje nisam dobila plaću. Imam tu sreću da živim u Zagrebu, da studiram u Zagrebu, da ne moram plaćati dom ili živjeti u iznajmljenom stanu", govori nam Tijana te dodaje da je ovakva situacija i njeno duže trajanje jako nezahvalno za studente.

"Studenti nisu osigurani ni na koji način. I ne možemo dobiti nikakve jednokratne pomoći. S druge strane neizvjesnost raste vezano uz faks. Online predavanja nisu što se prikazuje da jesu. Jednom tjedno dobijem prezentaciju, koju mogu dobiti i u kopiraoni jer je to prezentacija od prije deset godina i nema mi tko pokazati. Ne zna se do kad će to trajati, kada ćemo polagati ispite, što će biti sa semestrom. Ta neizvjesnost je ono što ubija", zaključuje naša sugovornica.

...'Domovi su prazni, nema posla, ne možeš se ošišati ni popraviti zube': Andrija i Ana pokazali kako izgleda studentski život tijekom epidemije...


Kao što je ovih dana postalo jasno da će se modificirati provođenje državne mature za ovogodišnje maturante i potencijalne brucoše, izgledno je da će i ljetni semestar na svome kraju izgledati drugačije od proteklih. S obzirom da su već sada pomaknuti predrokovi i kolokviji na brojnim fakultetima (od kojih su zagrebačko Pravo i Ekonomija samo neki), te se uvodi i online polaganje ispita kao i obrane diplomskih radova, za očekivati je da će ovogodišnji ljetni ispitni rok proteći u drugačijem ozračju od uobičajenog.

Anja Zulić
foto: Shutterstock By giocalde


studentiizolacijaprvi mjesecmjererestrikcijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se