Države s najvećim kvocijentom inteligencije na svijetu

Mnogi pomoću kvocijenta inteligencija procjenjuju nečije znanje, sposobnosti i vještine. Iako to često može biti jedan od faktora koji utječe na navedeno, nije pravilo da je uvijek tako.

Isto vrijedi i za pojedine svjetske države o kojima drugi stanovnici stvore predrasude, ovisno o tome imaju li prosječno visok ili nisam kvocijent inteligencije.

Nepal ima najmanji kvocijent

Podsjetimo, pisali smo o istraživanju portala WiseVoter koji je na svjetskog razini proveo istraživanje za 2023. godinu u kojem su došli do zanimljivih rezultata.

Istraživali su razinu kvocijenta inteligencije svake države ponaosob diljem cijelog svijeta, a pisali smo o onima koji imaju najniži IQ. Tako se na prvom mjestu našao Nepal, sa službeno najnižim kvocijentom inteligencije na svijetu koji iznosi 42.99. Hrvatska se pronašla na 158. mjestu od ukupno 193 njih uključenih u ovo istraživanje s kvocijentom inteligencije u iznosu od 95.75.

Japanci najinteligentiji

Kada se radi o državama svijeta s najvišim kvocijentom inteligencije, jedna država posebno prednjači nad drugima. Prema WiseVoteru, to je Japan! Njihov prosječni kvocijent inteligencije iznosi izvanrednih 106.48, a odmah nakon njih nalazi se Taiwan s IQ-om sa svega jednom decimalom manje, 106.47.

Na trećem mjestu nalazi se Singapur čiji prosjek kvocijenta inteligencije na razini države iznosi 105.89 i nakon njega odmah dolazi Hong Kong s 105.37. Peto mjesto zauzela je Kina s brojkom 104.1 kvocijenta inteligencije, a nakon nje Sjeverna Koreja čiji IQ iznosi 102.35.

Tri europske države na popisu

Bjelorusija se nalazi se nalazi na sedmom mjestu s prosjekom kvocijenta inteligencije od 101.6, a na osmom mjestu je napokon i jedna europska država – Finska. IQ finskih državljana iznosi 101.2, a ostatak top 10 ljestvice također nadopunjuju ostale države Europe.

Tako se na devetom mjestu nalazi Lihtenštajn s kvocijentom od 101.07 i na posljednjem, desetom, mjestu je Nizozemska čiji IQ iznosi 100.74.

Nova StudiGO epizoda otkriva je li studiranje izvan Hrvatske toliko lagano kako svi tvrde →


 

Kvocijent Inteligencije IQ prosječni IQ države s najmanjim kvocijentom inteligencije države s najvećim kvocijentom inteligencije japan iq prosječni IQ hrvata

Još vijesti