Studentska iskaznica

U javnom savjetovanju je objavljen novi Pravilnik o studentskoj iskaznici, odnosno „iksici“, a donosi niz promjena koje će se svidjeti studentima.

S početkom nove akademske godine studenti će imati nove studentske iskaznice. Nove „iksice“ će služiti studentima i kao kartice za ulaz u prostorije visokog učilišta, studentske domove, sportske objekte, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu te javni prijevoz.

Od noviteta tu su i taktilne oznake za slijepe i slabovidne osobe. Prednja strana iskaznice biti će jednaka za studente svih visokih učilišta, a pozadinu „iksice“će svako učilište moći prilagoditi prema vlastitim preferencijama.

Ono što je važno za nadodati jest da će nove studentske iskaznice jamčiti i najvišu razinu zaštite podataka, a sve to zahvaljujući sigurnijoj kriptografiji, stoji na vecernji.hr.

Već smo ranije pisali o prijedlozima za unaprjeđenje studentske iskaznice, a po tom pitanju se oglasio i Hrvatski studentski zbor koji je na svojim društvenim mrežama naveo bkoja bi se svima svidjela. Određeni prijedlozi su prihvaćeni, a jedan od važnijih noviteta jest da će se moći preuzeti i u digitalnom obliku.

Pravilnik o studentskoj iskaznici kako će izgledati nova iksica promjene studentske iskaznice Hrvatski studentski zbor digitalni oblik iksice

Još vijesti